Maxim istoric înregistrat, vineri, de prețul aurului. Metalul prețios este folosit ca un refugiu de protecție în fața incertitudinilor geopolitice și economice.
Maxim istoric pentru cotația aurului
Prețul aurului a urcat vineri la un maxim istoric pe măsură ce dolarul a slăbit. Acest lucru se datorează creșterii așteptărilor privind o reducere a ratei dobânzii de către Rezerva Federală în septembrie. În plus, tensiunile din Orientul Mijlociu au consolidat cererea de lingouri, transmite Reuters.
Prețul spot al aurului a crescut cu 1,7% la 2.498,72 dolari pe uncie până la ora 18:27 GMT, după ce anterior a atins un maxim record de 2.500,99 dolari. Contractele futures pe aur din SUA s-au stabilit cu 1,8% mai mari, la 2.537,80 dolari. Aurul a crescut cu 2,8% în această săptămână.
Indicele dolarului a scăzut cu 0,4% și a înregistrat a patra săptămână de pierderi, făcând aurul mai atrăgător pentru cumpărătorii din străinătate.
„Aurul a urcat la un nou maxim istoric și a depășit 2.500 de dolari după două săptămâni de tranzacții extrem de agitate”, a declarat Tai Wong, un trader independent de metale din New York.
Atenția se va îndrepta acum către Jackson Hole și către discursul președintelui Fed, Jerome Powell, peste o săptămână, care va oferi o perspectivă mai detaliată asupra formei viitoarelor reduceri de rate.
Președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, este programat să prezinte observații privind perspectivele economice vinerea viitoare, în prima zi a simpozionului economic anual al Fed Kansas City de la Jackson Hole, Wyoming.
Publicațiile din iulie ale indicelui prețurilor de producție și ale indicelui prețurilor de consum din această săptămână au indicat o atenuare a inflației, ceea ce ar putea menține Fed pe drumul cel bun pentru o reducere a ratei cu 25 de puncte de bază luna viitoare.
Aurul, protecție împotriva incertitudinilor
Președintele Fed Bank din Chicago, Austan Goolsbee, a declarat că economia SUA nu prezintă semne de supraîncălzire, astfel încât oficialii băncilor centrale ar trebui să fie precauți în a menține politica restrictivă mai mult decât este necesar.
„Luptele geopolitice în curs și potențiala escaladare în care s-ar putea implica Iranul, precum și războiul din Ucraina, toți acești factori contribuie la cererea de aur ca monedă de refugiu”, a declarat Everett Millman, analist șef de piață la Gainesville Coins.
Aurul este considerat o protecție împotriva incertitudinilor geopolitice și economice și tinde să prospere într-un mediu cu rate scăzute ale dobânzii.
Argintul a crescut cu 1,4% la 28,81 dolari pe uncie, iar platina a scăzut cu 0,2% la 950,76 dolari. Paladiul a scăzut cu 0,1% la $943,25. Toate metalele au înregistrat creșteri săptămânale.