Prețul aurului a atins un nivel record! Prețul aurului a atins un nivel istoric, pe fondul creșterii așteptărilor investitorilor privind o posibilă relaxare a politicii monetare în Statele Unite.
Deși o creștere a achizițiilor din China se află, probabil, în spatele acestei creșteri, anumiți factori, mai convenționali care propulsează, de obicei, metalul galben, încep să se contureze.
O analiză publicată de Bloomberg arată care sunt tendințele. Potrivit publicației, creșterea tensiunilor geopolitice, perspectiva unor alegeri cu probleme în mai multe țări și un context economic din ce în ce mai favorabil aurului ar trebui să deschidă calea pentru viitoare creșteri ale prețului metalului prețios.
Prețul aurului a înregistrat o creștere de 0,8%
Prețul actual al aurului a înregistrat o creștere de 0,8%, atingând nivelul de 2.130,79 dolari pentru o uncie. Anterior atinsese un record de 2.141,59 dolari pe uncie.
Potrivit Bloomberg, China și-a diversificat rezervele valutare de stat în aur, în ultimul deceniu.
Exporturile fizice de aur către China, din Elveția, aproape s-au triplat în luna ianuarie, potrivit Administrației Federale a Vămilor Elvețiene. Acest lucru indică faptul că, probabil, cetățenii chinezi caută o plasă de siguranță în cea mai veche formă de securitate financiară, după o perioadă dificilă pentru piețele imobiliare și de acțiuni ale țării.
Contractele futures pe aur au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii cinci ani
Există și alte semne că cererea de aur a crescut. Analiștii Societe Generale SA au raportat fluxuri lunare record în aur ale managerilor de fonduri, în luna februarie, în valoare de 11,3 miliarde de dolari.
Contractele futures pe aur au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii cinci ani, în ultimele două săptămâni, situându-se la 426.000 de contracte în prezent, față de 550.000 de contracte deținute la sfârșitul anului 2019.
Reducerea fondurilor tranzacționate la bursă pentru aur rămâne, totuși, un mister.
Acestea urmăresc de obicei prețul aurului destul de îndeaproape, dar situația a variat dramatic, începând de la sfârșitul anului 2022. În februarie a avut loc a noua ieșire lunară consecutivă de ETF-uri susținute fizic, cu 5,7 miliarde de dolari vândute până acum. Aceste ieșiri nu s-au potrivit cu cererea masivă a băncilor centrale, care a depășit 1.000 de tone metrice de achiziții anual, timp de doi ani consecutivi.
Performanța aurului i-a derutat pe analiști
Performanța aurului, sau mai curând lipsa acesteia din ultimii ani, i-a derutat pe analiști.
Logica convențională ar fi anticipat noi maxime, atunci când Rezerva Federală a inițiat uriașul program de stimulare monetară pentru pandemie. Dar, creșterea ulterioară a inflației, determinată în mare parte de creșterea prețurilor la energie, a fost însoțită de o defalcare a corelației aurului cu alte clase de active.
Creșterea ratei dobânzii ar fi trebuit să dăuneze prețului aurului , iar izbucnirea războiului ar fi trebuit să pună în mișcare prețurile, dar reacția a fost insignifiantă.
Factori istorici ai prețurilor aurului: dolarul, așteptările inflaționiste și prognozele privind rata dobânzii
Potrivit lui Chris Watling, fondatorul companiei de consultanță pentru investiții Longview Economics, cei trei mari factori istorici ai prețurilor aurului sunt dolarul, așteptările inflaționiste și prognozele privind rata dobânzii. Aceștia încep, deși destul de târziu, să se afirme.
Indicele dolarului a scăzut cu aproape 4% de la începutul lunii noiembrie
Indicele dolarului a scăzut cu aproape 4% de la începutul lunii noiembrie, făcând aurul mai ieftin. Cea mai bună cale de urmări relația aurului cu partea monetară a economiei este prin monitorizarea randamentelor obligațiunilor, după ajustările pentru inflație.
Randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Trezoreriei SUA a scăzut cu 20 de puncte de bază, până la aproximativ 1,8% de la jumătatea lunii februarie; scăderea randamentelor reale susține creșterea aurului, deoarece băgarea banilor în obligațiuni devine relativ mai puțin atractivă.
Între timp, reducerea ratei dobânzii, de către Fed, pe care piața futures o anticipează în a doua jumătate a acestui an, ar trebui să susțină prețuri mai mari ale aurului.
În loc să se întrebe dacă China a cumpărat, sau nu, camioane încărcate de lingouri, investitorii au acum argumente mai solide pentru a investi mai mulți bani în aur. Creșterea tensiunilor geopolitice, perspectiva unor alegeri cu probleme în mai multe țări și un context economic din ce în ce mai favorabil pentru aur ar trebui să deschidă calea pentru viitoare creșteri ale prețului aurului, subliniază Bloomberg.