Prețul aurului a atins un nivel record! La ce se așteaptă investitorii

Aur

SURSA FOTO: Dreamstime

Prețul aurului a atins un nivel record în cursul zilei de marți, 5 martie. În acest timp, investitorii au așteptări din ce în ce mai mari în ceea ce privește relaxarea monetară în Statele Unite ale Americii (SUA).

Aurul a atins un nivel istoric

Marţi, aurul a atins un nivel istoric în ceea ce privește prețul său, pe fondul creșterii așteptărilor investitorilor legate de o posibilă relaxare a politicii monetare în Statele Unite. În același timp, riscurile geopolitice sunt anticipate să mențină în creștere valoarea metalului prețios, conform informațiilor transmise de Reuters.

Cererea solidă din Asia și achizițiile făcute de băncile centrale, împreună cu statutul tradițional de activ sigur în perioadele de incertitudine, continuă să sprijine piața aurului.

Timp de opt luni consecutive, băncile centrale au fost cumpărători neți de aur.

Prețul actual al aurului a înregistrat o creștere de 0,8%, atingând nivelul de 2.130,79 dolari pentru o uncie. Anterior atinsese un record de 2.141,59 dolari pe uncie.

Din punct de vedere al analizei tehnice, există posibilitatea ca prețul aurului să urce către nivelul de 2.180 dolari pe uncie.

Conform analistului independent Ross Norman, se anticipează că prețul aurului va atinge nivelul de 2.300 de dolari în cursul acestui an.

”Zilele următoare, în special cu publicarea datelor economice critice şi declaraţiilor preşedintelui Rezervei Federale Jerome Powell, vor fi cruciale pentru a determina dacă aurul îşi poate menţine traiectoria actuală sau dacă vom vedea o perioadă de consolidare”, a spus Alexander Zumpfe, trader senior de metale preţioase la Heraeus.

Aur/SURSA FOTO: Dreamstime

Preţul spot al argintului a crescut

La începutul acestei săptămâni, prețul curent al argintului a înregistrat și el o creștere. Așadar, a depășit niveluri tehnice semnificative.

Preţul spot al argintului a crescut cu 0,2%. Drept rezultat, a atins 23,94 dolari pe uncie. Este cel mai înalt nivel din 28 decembrie.

Ole Hansen, șeful strategiei pentru mărfuri al Saxo Bank, a declarat că aceasta înseamnă că aurul nu crește singur în acest moment. El sporește șansele unei creșteri mai susținute.

”Asta înseamnă că aurul nu creşte singur în acest moment şi măreşte şansa unei creşteri mai susţinute”, a declarat Ole Hansen, şeful strategiei pentru mărfuri al Saxo Bank.

Într-un contrast evident, platina și paladiul au înregistrat o direcție opusă. Acestea au înregistrat scăderi de 1,4%, respectiv 1,6%.

Ole Hansen a declarat că platina este relativ ieftină în comparație cu aurul. Până acum, aceasta a fost lăsată în urmă.

El a adăugat că, odată ce prețul aurului se stabilizează, este probabil ca platina să beneficieze de pe urma creșterii sale recente.

„Platina este relativ ieftină în comparaţie cu aurul, dar până acum a fost lăsată în urmă. Odată ce preţul aurului se stabilizează, este probabil ca platina să beneficieze de pe urma creşterii sale recente”, a spus Hansen.

Raportul dintre aur și platină a atins cel mai înalt nivel din martie 2020. Atunci, debutul pandemiei l-a propulsat la un record anterior.