Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Anunțul făcut de BNR

lingouri de aur

SURSA FOTO. Dreamstime

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric vineri, pe 22 noiembrie, crescând cu peste 2,3%. De asemenea, leul s-a depreciat în raport cu dolarul american și cu euro.

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric

Vineri, gramul de aur a înregistrat o creștere semnificativă de 9,4105 lei (2,32%), ajungând la o valoare record de 415,3204 lei, față de 405,9099 lei, valoarea anunțată joi de Banca Națională a României (BNR).

Pe de altă parte, moneda națională s-a apreciat ușor față de euro, care a fost cotat la 4,9759 lei, marcând o scădere de 0,07 bani (-0,01%) comparativ cu valoarea precedentă, de 4,9766 lei.

În raport cu dolarul american, leul a înregistrat o depreciere, dolarul fiind cotat la 4,7742 lei, în creștere cu 4,25 bani (0,90%) față de cotația de joi, de 4,7317 lei.

Totodată, moneda națională a pierdut teren și în raport cu francul elvețian, cotat de BNR la 5,3721 lei, în creștere cu 1,86 bani (0,35%) față de valoarea anterioară, de 5,3535 lei.

Cererea internațională pentru aur, un nou record în trimestrul al treilea

Amintim că trimestrul al treilea, cererea de aur a înregistrat o creștere de aproape 5%, depășind pragul de 100 de miliarde de dolari. Pe parcursul anului 2024, aurul a atins noi recorduri de preț, susținut de interesul crescut al investitorilor care caută stabilitate financiară în contextul incertitudinilor globale generate de volatilitatea piețelor valutare, arată un anunț făcut de Consiliul Mondial al Aurului (WGC), citat de Bloomberg.

Consumul global de aur a atins 1.313 tone, o creștere alimentată de investițiile masive ale investitorilor occidentali, care au contribuit la scăderea cererii din Asia, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC). Prețul aurului a urcat cu peste o treime în acest an, stabilind o serie de recorduri consecutive.

Această evoluție a fost impulsionată de achizițiile semnificative ale băncilor centrale și de cererea ridicată din partea investitorilor cu resurse financiare considerabile, susținută de decizia Rezervei Federale a SUA de a reduce ratele dobânzilor. Totodată, achizițiile de aur prin piața directă netransparentă (OTC) au cunoscut o explozie, devenind un factor major pe piață, a declarat John Reade, analist șef al WGC, citat de Agerpres.

„Cererea s-a reorientat pe parcursul acestui an de la una predominant a achiziţiilor indivizilor înstăriţi din economiile emergente pe piaţa OTC spre una preponderent achiziţiilor occidentale pe piaţa OTC”, spune John Reade. Tranzacţiile pe piaţa OTC sunt făcute prin intermediul dealerilor sau direct între cumpărători şi vânzători, fără o bursă.

Mai multe puteți citi aici.