Prețul aurului a înregistrat o scădere semnificativă, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni, pe fondul temerii investitorilor de o posibilă recesiune globală. Măsurile economice adoptate de Statele Unite și China au amplificat incertitudinea pe piețele financiare, ceea ce a determinat unele vânzări de aur pentru a acoperi pierderile din alte tranzacții.

Prețul aurului a scăzut pe fondul incertitudinii economice

Luni, prețul aurului a scăzut cu 0,1%, ajungând la 3.034,02 USD uncia, la ora 05:37 GMT.

Prețul lingourilor de aur a scăzut cu mai mult de 1% la începutul sesiunii, atingând cel mai scăzut nivel din 13 martie.

Pe de altă parte, contractele futures pe aur din SUA au înregistrat o creștere de 0,5%, ajungând la 3.051,00 USD.

Scăderea prețului aurului se aliniază cu incertitudinile economice din întreaga lume, generând îngrijorări cu privire la o posibilă recesiune globală.

Măsurile tarifare și răspunsul Chinei

Vineri, aurul a scăzut cu mai mult de 3%, ca urmare a anunțului președintelui american Donald Trump privind noi măsuri tarifare mai mari decât se așteptau piețele.

Aceste măsuri au avut un impact semnificativ asupra piețelor financiare din întreaga lume. În replică, China a impus taxe suplimentare de 34% asupra tuturor mărfurilor din Statele Unite și a impus restricții la exportul unor metale rare.

sua, china, aur, tarife
SURSA FOTO: Dreamstime

„Există multă confuzie și incertitudini pe piețe cu privire la posibilitatea de detensionare în viitor, având în vedere că tensiunile sunt la extreme în acest moment, mulți încă se luptă să vadă o soluție rapidă pentru moment”, a afirmat strategul de piață IG, Yeap Jun Rong, citat de Reuters.

Investitorii vând aur pentru a acoperi pierderile

Scăderea prețului aurului, de obicei un activ considerat refugiu în vremuri de incertitudine, i-a determinat pe mulți investitori să speculeze că ar putea vinde lingouri pentru a realiza profituri.

Aceștia ar putea, de asemenea, să vândă aur pentru a acoperi pierderile sau apelurile în marjă pentru alte active financiare.

Temerea unei recesiuni globale a afectat grav piețele financiare, ștergând aproape 6 trilioane de dolari din valoarea acțiunilor americane săptămâna trecută. De asemenea, luni, media acțiunilor Nikkei din Japonia a scăzut cu aproape 9%.

Aurul rămâne un activ preferat pentru băncile centrale

În ciuda scăderii prețului aurului, băncile centrale continuă să adauge aur la rezervele lor. În martie, banca centrală a Chinei a cumpărat aur pentru a cincea lună consecutiv.

Tim Waterer, analistul șef al pieței KCM Trade, a subliniat că acest lucru indică faptul că băncile centrale sunt încă interesate să își sporească rezervele de aur, iar acesta va rămâne un activ preferat.

„În mod evident, băncile centrale sunt încă dornice să adauge aur în rezervele lor, ceea ce a stat la baza sprijinului pentru metalele prețioase”, a spus Waterer.

aur, pretul aurului, aur spot, piata aurului
SURSA FOTO: Dreamstime

Toate acțiunile celor șapte mari companii de tehnologie au înregistrat scăderi, alături de toate cele 11 sectoare ale indicelui S&P, energia fiind cel mai afectat sector pentru a doua zi consecutivă, pe fondul unei scăderi de 7,3% a prețurilor țițeiului din SUA.

„Asemenea fluxuri de cumpărare pot servi pentru a menține intactă traiectoria ascendentă a aurului”, a declarat Waterer.

Piața metalelor prețioase

În ceea ce privește alte metale prețioase, argintul spot a înregistrat o creștere de 2%, atingând 30,13 USD uncia, după ce a marcat cel mai scăzut nivel din aproape șapte luni.

Platina spot a crescut cu 1%, ajungând la 926,09 USD, iar paladiul a adăugat aproape 1%, atingând valoarea de 919,50 USD. Aceste creșteri se aliniază cu tendințele pieței, în ciuda scăderii prețului aurului.