Prețul aurului după războiul din Israel. La cât a ajuns o uncie de aur?

lingouri de aur, rezerva de aur, gold

SURSA FOTO: Dreamstime

Prețul aurului după războiul din Israel. La începutul acestei săptămâni, prețul unciei de aur a atins aproape 2.000 de dolari. Evoluția a fost influențată de ofensiva terestră a Israelului în Fâșia Gaza și de modul în care a fost percepută pe piețele globale.

Prețul aurului după războiul din Israel

Uncia de aur se tranzacționa luni aproape de 2.000 de dolari, după ce vineri a depășit acest prag pentru prima dată după luna mai. Evoluția cotației aurului vine în contextul ofensivei terestre a Israelului în Fâșia Gaza, care pare să fie mai prudentă decât se prefigura inițial, transmite Bloomberg.

Prețul aurului. Cotația lingoului de aur era luni dimineață în scădere ușoară, după ce vineri a urcat cu 1,1% în contextul în care Israelul a demarat ofensiva terestră. Trupe și tancuri israeliene au intrat în partea de nord a Fâșiei Gaza în cea de a doua fază a războiului cu Hamas.

Chiar dacă inițial s-a vehiculat că această operațiune militară va fi masivă, autoritățile israeliene au anunțat o abordare treptată, în încercarea de a evita o escaladare regională. O atitudinea mai prudentă a calmat îngrijorările piețelor și a dus la o tranzacționare relativ stabilă.

Argintul și paladiul, stabile, iar platina era în scădere

Luni la prânz, la bursa de la Singapore prețul spot al unciei de aur era în scădere cu 0,2% până la 2.001,65 dolari. Cotațiile la argint și la paladiu era stabile, în timp ce cotația la platină era în scădere.

„Cotațiile la petrol și aur erau în scădere luni dimineața, însă trebuie reamintit că aceasta este posibil să fie o afacere de durată cu multe evoluții înșelătoare. De acea, este posibil ca prețurile la aur să nu coboare prea mult”, spune Stephen Innes, partener la SPI Asset Management.

Cotațiile aurului sunt sensibile la evenimente geopolitice și la incertitudini economice. În acest context, metalul prețios a devenit unul din principalii câștigători după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, înregistrând o apreciere de peste 9% pe măsură ce cererea pentru active sigure a crescut.

Este posibil ca această tendință să continue, dacă tensiunile se vor înmulți. De pe urma acestei situații vor beneficia și francul elvețian și obligațiunile americane.

Atenția piețelor este îndreptată și spre următoarea decizie de politică monetară a Rezervei Federale americane. La finalul ședinței de miercuri Fed va anunța ce a decis cu privire la dobânda de referință, o decizie care va avea un impact asupra costurilor cu împrumuturile la nivel mondial.