Pe piaţa spot din Londra, în jurul orei 9,54 GMT, uncia de aur era cotată la 1.155,54 dolari, cu 0,7% sub valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. De asemenea, pe piaţa din SUA, uncia de aur cu livrare în luna august a scăzut cu 0,3%, până la 1.154 dolari.
''Summitul zonei euro a ajuns în unanimitate la un acord. Totul este pregătit pentru activarea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru Grecia, cu reforme serioase şi sprijin financiar'', a scris preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul său de Twitter.
În mod tradiţional, aurul este considerat ca o investiţie alternativă în perioade de incertitudine financiară şi economică. Cu toate acestea, criza din Grecia nu a dus la o creştere a achiziţiilor de aur, motivul fiind nivelul robust al dolarului american şi perspectiva unei majorări de dobândă de către Banca centrală a SUA, care ar creşte costurile pentru cei care deţin aur.
'Aurul este în continuare influenţat de situaţia dobânzii de referinţă din SUA. Suntem la un nivel de 50/50 pentru o majorare de dobândă în luna septembrie şi o alta în decembrie şi acesta este o parte din motivul pentru care ne aşteptăm ca aurul să scadă spre 1.100 de dolari uncia în trimestrul patru', a declarat analistul Deutsche Bank, Michael Lewis.
Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, a sugerat, vineri, că Banca centrală a SUA este pe cale să majoreze dobânda de politică monetară în cursul acestui an.
Yellen a subliniat că, în timp ce economia americană ar urma să înregistreze o creştere constantă în restul anului, ceea ce va permite Fed să adopte prima majorare de dobândă din ultimul deceniu, piaţa muncii din SUA rămâne la un nivel modest şi mai mulţi oameni ar fi încurajaţi să revină pe piaţa muncii dacă ar exista o creştere mai robustă. AGERPRES