Prețul aurului a ajuns la un nivel record
Prețul aurului a atins luni un record istoric de peste 2.100 de dolari pe uncie. Pe fondul anticipării reducerii dobânzilor și a creșterii tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu. Metalul prețios a înregistrat un vârf de 2.135,39 dolari pe uncie în debutul tranzacțiilor pe piețele asiatice. A depășit astfel nivelul maxim istoric atins în 2020 în timpul pandemiei. Ulterior, în jurul orei 10:30 GMT, prețul a înregistrat o scădere până la 2.069,01 dolari pe uncie, conform informațiilor transmise de AFP.
Fuga investitorilor către aur reflectă în principal „anticipările crescute privind o reducere a dobânzilor Rezervei Federale în primul trimestru al anului 2024”. Asta anunță analistul Ricardo Evangelista de la ActivTrades. De asemenea, instabilitatea geopolitică latentă din Orientul Mijlociu exercită o influență semnificativă asupra cotației aurului, adaugă același specialist.
Potențiala scădere a dobânzilor Fed afectează în primul rând valoarea dolarului. Întrucât piața metalelor prețioase este denominată în dolari. O depreciere a monedei americane face aurul mai atractiv pentru cumpărătorii care utilizează alte valute. De asemenea, un dolar mai slab conferă aurului un avantaj comparativ cu titlurile de stat emise de Trezoreria americană. Un alt refugiu de valoare, al cărui randament evoluează în concordanță cu așteptările privind dobânzile stabilite de Fed.
Schimbarea radicală a anticipațiilor privind băncile centrale reprezintă unul dintre motivele fundamentale ale creșterii cotației aurului, afirmă și analistul James Harte de la Tickmill. Acesta susține că „Rezerva Federală americană și Banca Centrală Europeană sunt susceptibile să reducă dobânzile la începutul anului următor.”
Conflictul din Gaza îi face pe traderi sa se orienteze către aur
Traderii au început să își îndrepte atenția către metalul galben. Asta după ce președintele Fed, Jerome Powell, a declarat vineri că dobânzile americane au fost aduse „într-o zonă profund restrictivă”. Și că „această politică monetară strictă exercită o presiune în jos asupra activității economice și inflației.”
Aceste declarații au stârnit speranțe că deteriorarea economiei ar putea determina oficialii Fed să renunțe la majorările planificate ale dobânzii de referință, utilizate pentru a contracara inflația, și să opteze pentru o reducere a dobânzilor mai devreme decât prognozau inițial.
Un alt factor care determină traderii să se orienteze către aur, un refugiu tradițional, este declanșarea conflictului dintre Israel și Hamas. Cotația aurului a înregistrat o creștere de 13% de la declanșarea atacului inițiat de mișcarea islamistă pe teritoriul Israelului la data de 7 octombrie.
„Episoadele de riscuri crescute şi tensiuni geopolitice au tendinţa de a impulsiona aurul”, explică Louise Street, analistă la Consiliul Mondial al Aurului (WGC).
De exemplu, izbucnirea războiului din Ucraina în februarie 2022 a condus la creșterea cotației aurului la peste 2.000 de dolari pe uncie, aproape de nivelul record anterior atins în august 2020, în timpul agravării pandemiei de COVID-19 în numeroase țări.