Aurul a atins un nou maxim istoric

Joi, prețul spot al aurului a înregistrat o nouă creștere. Acesta a depășit pentru prima dată pragul de 2.200 de dolari pe uncie.

Acest lucru s-a întâmplat după ce Rezerva Federală americană a făcut cunoscut faptul că sunt prevăzute mai multe reduceri de dobânzi în acest an.

Practic, s-a sugerat că oficialii Fed nu sunt îngrijorați de recenta accelerare a inflației.

Pe piața de la Singapore, prețul spot al aurului a înregistrat o creștere de 1,6%. Acesta a ajuns la valoarea de 2.220,89 dolari pe uncie. Ulterior, în jurul orei 7:15 a.m., a scăzut la 2.202,31 dolari.

În același timp, bursele asiatice și Bursa de la New York au continuat să înregistreze noi creșteri.

În plus, dolarul american s-a depreciat.

Aceste evoluții au avut loc după ce Rezerva Federală americană a confirmat că există perspective pentru trei reduceri de dobânzi, fiecare cu un sfert de punct, programate pentru acest an.

Începând cu mijlocul lunii februarie și până în prezent, prețul aurului a înregistrat o creștere de aproape 12%. Această evoluție este determinată de așteptările legate de o politică monetară mai relaxată din partea Statelor Unite. În mod obișnuit, duce la deprecierea dolarului, însă stimulează interesul pentru aur ca activ de refugiu, mai ales în contextul intensificării riscurilor geopolitice.

Scăderea dobânzilor de către Fed favorizează aurul, care nu generează venituri pentru investitori, dar diminuează atractivitatea altor opțiuni de plasament.

Aur
SURSA FOTO: Dreamstime

Cât era prețul aurului marți, 19 martie?

Marți, 19 martie, prețul aurului a fost, la ora 8:26 am ET, de 2.153 de dolari pe uncie. Aceasta era în scădere cu 0,18% față de prețul aurului de luni, de 2.157 dolari.

Comparativ cu săptămâna trecută, prețul aurului a scăzut cu 1,38% și a crescut cu 7,41% față de acum o lună.

Maximul prețului aurului pe 52 de săptămâni este de 2.183 de dolari, în timp ce minimul prețului aurului pe 52 de săptămâni este de 1.991 de dolari.

Cum să investești în aur?

Mulți investitori consideră că aurul este cel mai sigur activ de refugiu. Atunci când prețurile acțiunilor, obligațiunilor și proprietăților imobiliare scad brusc, aurul își poate păstra valoarea și chiar se poate aprecia, deoarece investitorii nervoși se grăbesc să cumpere.

Deținerea de aur este, de asemenea, o modalitate de a adăuga diversificare la portofoliul de investiții. Atunci când deții o combinație diversificată de active diferite, inclusiv aur, variația randamentelor poate proteja valoarea investițiilor.

Există mai multe modalități de a investi în aur. Fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele sale.

Lingouri de aur

Cunoscute mai frecvent sub denumirea de lingouri, lingourile de aur sunt o alegere populară pentru cumpărarea de aur. Lingourile se vând de obicei la gram sau uncie. Puritatea, producătorul și greutatea ar trebui să fie ștampilate pe fața lingoului.

Monede de aur

American Gold Eagle și Canadian Maple Leaf sunt piese de colecție populare, care au o primă față de cea pe care ai obține-o pentru aceeași cantitate de aur sub formă de lingouri.

Bijuterii din aur

La fel ca și în cazul monedelor de aur, probabil că vei plăti un preț suplimentar pentru el atunci când îl cumperi sub formă de bijuterii – o primă care poate fi cuprinsă între 20% și 300%, în funcție de producător.

Stocuri de aur

Cumpărarea de acțiuni ale companiilor miniere sau de prelucrare a aurului este o altă modalitate de a investi în metalul galben. Nu îl deții fizic, dar te expui la creșterea și scăderea prețului aurului pe piață.

Contracte futures pe aur

Contractele futures sunt contracte derivate prin care un cumpărător este de acord să cumpere o anumită cantitate de aur la un preț prestabilit la o dată viitoare. Contractele futures pe aur le permit investitorilor sofisticați să speculeze asupra prețurilor și să își protejeze portofoliile mai largi, oferind expunere fără a fi nevoiți să manipuleze metalul fizic.

Fonduri de aur

Există o serie de fonduri mutuale și fonduri tranzacționate la bursă (ETF) care oferă expunere la aur. Acestea pot investi în acțiuni de aur sau pot tranzacționa derivate pe aur pe piețele de opțiuni și de contracte futures.

Aur
Aur/SURSA FOTO: Dreamstime

Ar trebui să investești în aur?

Ar trebui să investești dacă vrei să te protejezi  împotriva riscurilor sau să-i diversifici portofoliul. Aurul nu este prima alegere pentru a obține o apreciere pe termen lung.

În ultimii cinci ani, prețul aurului s-a apreciat cu aproximativ 36%, în timp ce randamentul total al S&P 500 a fost de 60%.

Prețurile aurului pot fi extrem de volatile, ceea ce înseamnă că aurul nu este o investiție complet stabilă. De fapt, puteți realiza cu ușurință un portofoliu de investiții bine diversificat fără acesta.