„Contextul global este din nou favorabil metalelor prețioase. Grecia – și, mai recent, Italia – sunt văzute ca pietre de moară, trăgând euro în jos. În același timp, incertitudinea privind plafonul datoriei publice a SUA ține investitorii ca pe ace”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. Metalul prețios a câștigat, de la începutul lunii trecute, 6,1%, ajungând la noi maxime istorice. Și argintul a reintrat în atenția speculatorilor după prăbușirea de 35% din primăvară, cu un ritm de creștere triplu față de aur, deși rămâne însă departe de maximele istorice.
Conform unui studiu realizat de Wall Street Journal, 48 de analiști, dintr-un total de 49 chestionați, se așteaptă ca Grecia să fie forțată să își restructureze datoria, ceea ce face ca încrederea în abilitatea instituțiilor europene de a gestiona criza să scadă o dată cu trecerea timpului. „Sub presiunea evenimentelor, o decizie dură privind Grecia poate fi luată într-o încercare de a limita efectul de contagiune care ar putea afecta într-o manieră mult mai severă zona euro, prin intermediul unor economii centrale în Europa, precum Italia sau Spania. Testele de stres nu au reușit să aducă încredere în piețe, în primul rând din cauza scenariului luat în calcul, considerat prea optimist”, spune Victor Safta.
Creșterea aurului nu se sprijină însă doar pe temerile legate de viabilitatea zonei euro, ci și pe dificultățile cu care se confruntă SUA. Reducerea deficitului public este o adevărată provocare pentru finanțele americane – în lipsa acestora o ridicare a plafonului de datorie ar fi doar o soluție temporară. Un plan de austeritate pe termen mediu și lung este vital pentru menținerea încrederii în SUA și implicit în stabilitatea sistemului financiar actual. Cu toate acestea, politica monetară se află în fața unei dileme – presiunile inflaționste completate de semnale de încetinire a economiei pun Federal Reserve într-o poziție dificilă, însă instituția înclină să recurgă din nou la tipărirea de bani. „Aurul a beneficiat masiv de pe urma programelor Fed de injecții de lichidități, iar sugestia președintelui instituției Ben Bernanke conform căreia ar putea urma partea a treia a acestui serial – chiar dacă a fost nuanțată anterior – a repornit unui dintre motoarele care au alimentat aurul – firca de inflație. În mediul actual, dacă incertitudinea din SUA și Europa nu este risipită, împreună cu teama de inflație, ar putea conduce la noi aprecieri ale metalelor prețioase”, arată șeful X-Trade Brokes România.
„Cu doar câteva săptămâni în urmă, părea că prețul aurului va scădea, dar apoi au apărut temeri din ce în ce mai mari privind zona euro, temeri crescânde privind inflația, perspectiva stimulării cheltuielilor din Rezerva Federală. Noi am estimat că toate acestea se vor temina la sfârșitul lunii iunie. Acum, în ultimele zile, au crescut probabilitățile ca Rezerva Federală că înceapă să tipărească alți bani, care vor merge în două direcții: în aur și în capitaluri proprii; cel mai probabil, pe moment, în aur. Acest lucru continuă să împingă cursul aurului tot mai sus; acum e tranzacționat la puțin sub 1.600 de dolari pe piața de mărfuri cu plata în numerar, dar nu exista niciun motiv să nu poată fi împins peste acest nivel. Așadar 1.600 de dolari ar fi un nivel evident de atins pentru aur, iar atunci vom începe să vedem marcarea unor profituri. Dar nivelul ar mai putea crește și peste, deoarece nu există un plafon, și ar putea ajunge și la 1.700-1.800 de dolari” susține și Manoj Ladwa, senior trader ETX Capital.