La inchiderea de ieri, petrolul a scazut din nou pana in jurul valorii de 50 de dolari. La New York, sortimentul WTI Intermediate a pierdut 3,73 dolari pana cand s-a oprit la 50,77 dolari, iar la Londra, Brent a scazut si el cu 3,58 dolari, inchizand la 50,35 dolari pe baril. Cosul OPEC a urcat in schimb cu 1,05 dolari, si s-a oprit la valoarea de 45,53 dolari. Astazi, pe piata de la New York, pretul barilului a inceput in stationare in jurul valorii de 50 de dolari si dupa ce a alunecat pana la 50,15 a inceput sa creasca. Utima valoare inregistrata la ora redactarii materialului era de 51,84 dolari.
Motivul pentru care valoarea a scazut rezida din aceleasi ingrijorari ale producatorilor in ceea ce priveste restrangerea cererii in tarile dezvoltate, cauzata de contractiile economiilor. Cel mai bun exemplu este faptul ca economia americana s-a restrans in al treilea trimestru cu 0,5% (anualizat), ceea ce a depasit valoarea prognozata initial de 0,3%. Iar SUA este cel mai mare consumator de petrol din lume.
Pe pietele internationale, scaderea a antrenat dupa sine si reduceri de preturi la produsele din acelasi domeniu, precum gazul natural sau carburantii. Pe acest fundal, cresterea din zilele trecute este pusa doar pe seama slabirii dolarului, trendul pretului la petrol fiind deocamdata unul de scadere.
Ca un efect al restrangerii economiei americane, stocurile de petrol si produse petroliere sunt acum la valori ridicate, astfel incat achizitia de noi cantitati este in continua scadere. Pana cand economiile tarilor dezvoltate nu vor da semne de imbunatatire, este de asteptat ca pretul petrolului sa mai scada. Cu toate acestea, trebuie asteptata urmatoarea intrunire a liderilor OPEC, ocazie cu care este probabil sa se decida reducerea productiei.