În jurul orei 11:10 GMT, cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) era în scădere cu 1,65%, până la 70,15 dolari, după ce anterior a coborât cu 2,2%, până la 69,76 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după data de 20 decembrie 2021.

Echivalentul european, ţiţeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai, era cotat în scădere cu 1,43%, până la 76,34 dolari per baril, potrivit Agerpres.

În același timp, acţiunile băncilor europene BNP Paribas, Société Générale şi Commerzbank au înregistrat miercuri o cădere de peste 10%, în timp ce acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 20%, după ce principalul acţionar al băncii elveţiene, Saudi National Bank, a anunţat că nu îşi poate majora participaţia de 10% din cauza unor reglementări.

Marți, prețul petrolului a scăzut cu 4%

Marți, 14 martie 2023, preţurile petrolului au scăzut cu peste 4%, ajungând la cele mai reduse niveluri din ultimele trei luni, după ce a fost publicat un raport privind inflaţia din Statele Unite ale Americii şi falimentarea Silicon Valley Bank și Signature Bank din New York, incidente ce au stârnit temeri legate de o nouă criză financiară cu impact negativ asupra cererii viitoare de petrol.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 3,32 dolari americani (4,1%), ajungând la 77,45 dolari americani pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 3,47 dolari americani (4,6%), ajungând la 71,33 dolari americani pe baril.

Falimentul Silicon Valley Bank, consecințe grave asupra economiei

Acestea au fost cele mai reduse niveluri atinse la închiderea tranzacţiilor pentru ambele benchmarkuri de pe data de 9 decembrie 2022 şi cele mai mari scăderi procentuale de o zi de la începutul lui ianuarie 2023. În plus, ambele contracte au căzut în teritoriu supravândut din punct de vedere tehnic pentru prima dată în câteva săptămâni.

„Preţurile ţiţeiului sunt în scădere în urma unui raport referitor la inflaţie în mare parte în conformitate cu aşteptările analiştilor, care măreşte probabilitatea pentru cel puţin încă o creştere a dobânzii Fed”, a declarat Edward Moya, analist senior de piaţă la firma de date şi analiză OANDA.

Falimentarea Silicon Valley Bank a declanşat fluctuaţii mari ale acţiunilor băncilor deoarece investitorii s-au îngrijorat de sănătatea financiară a unora dintre ele, în ciuda asigurărilor preşedintelui SUA, Joe Biden, şi a altor factori de decizie la nivel mondial, relatează agenția de presă Reuters.