În tranzacţiile electronice pentru New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna februarie a crescut cu 0,30 dolari, ajungând luni la prânz (în Singapore) la valoarea de 91,68 dolari. Vineri, preţul barilului a urcat cu 1,54 dolari, la 91,38 dolari.

În ultimii ani traderii au majorat achiziţiile de contracte futures pentru ţiţei ca măsură de protecţie împotriva inflaţiei şi a deprecierii dolarului. Totuşi, majorarea preţului petrolului stimulează inflaţia.

‘Investitorii folosesc contractele futures pentru ţiţei şi alte materii prime pentru a se asigura faţă de inflaţie, deprecierea dolarului, majorarea preţului metalelor preţioase sau redresarea economiei’, au explicat analiştii companiei americane Cameron Hanover, adăugând: ‘În 2010 investitorii au cumpărat doar petrol, ştiind că astfel vor face preţurile mai ridicate şi se pare că tendinţa va continua şi în 2011’.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a crescut cu 1,99 dolari, ajungând la valoarea de 95,09 dolari.

Petrolul a încheiat 2010 în creştere cu peste 12%, la o valoare medie de aproape 80 de dolari pe baril, al doilea cel mai ridicat record din istorie, datorită revenirii cererii pe plan mondial, a iernii neobişnuit de reci şi a scăderii stocurilor.

Anul acesta preţul mediu al barilului de petrol a fost în medie de 79,60 dolari, al doilea record după ce în 2008 s-a atins nivelul istoric de 99,75 dolari pe baril.

Stocurile de ţiţei în SUA au scăzut cu 1,26 milioane de barili, la 339,43 milioane de barili în săptămâna care s-a încheiat în 24 decembrie, au anunţat autorităţile americane.

‘Ultimele date din SUA arată o continuare a recentei creşteri a cererii de petrol’, un semn al redresării economiei americane, explică analiştii de la Barclays Capital. Ei adaugă: ‘Decembrie a fost cea mai importantă lună din an în ceea ce priveşte cererea, în special la benzină’.

Un studiu recent arată că livrările membrilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) în decembrie au fost în medie de 26,75 milioane de barili pe zi, în creştere faţă de 26,70 milioane de barili pe zi în noiembrie.

Miniştrii OPEC au afirmat că nu pot furniza mai mult ţiţei pentru a stopa creşterea preţului, apreciind că un preţ de 100 de dolari pentru un baril de ţiţei este corect.
Preţul petrolului se majorează în urma ştirilor pozitive privind economia americană şi a deprecierii dolarului.
SURSA: Agerpres