Petrolul Brent, de referinţă în Europa, era cotat la International Echange Futures (ICE) din Londra la 29,97 dolari/baril, în jurul orei 9,30 GMT, în scădere cu 3,3% faţă de preţul din deschiderea sesiunii de tranzacţionare, când a fost cotat la 31 dolari/baril. Preţurile petrolului sunt în coborâre de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.
Cotaţia petrolului Brent a continuat să fie volatilă vineri dimineaţă, oscilând între 29,92 şi 29,97 dolari/baril, în timp ce analiştii nu exclud o continuare a scăderii preţurilor, care ar urma să ajungă la finele anului în jur de 10 dolari/baril. Preţul petrolului se află la niveluri ce nu au mai fost văzute de la finalele lunii martie 2004 şi, momentan, nu există speranţe de recuperare, în special din cauza lipsei unui acord între ţările producătoare privind o diminuare a producţiei, potrivit experţilor.
Dificultăţile financiare din China au agravat situaţia, după ce bursele din această ţară şi-au suspendat operaţiunile de două ori din cauza pierderilor pronunţate, ceea ce a sporit temerile legate de o încetinire a ritmului de creştere a economiei şi de o scădere a importurilor de petrol. De asemenea, preţurile au fost influenţate şi de tensiunile politice dintre Arabia Saudită şi Iran, doi dintre cei mai mari producători din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), determinate de recenta executare a unui cleric şiit. (Sursa: Agerpres)