Prețul barilului de petrol OPEC a depășit 100 de dolari

Sursă: Dreamstime

În urma majorării de prețuri care a rezultat după invazia rusă în Ucraina, barilul de ţiţei al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a fost cotat joi, 24 februarie, la 101,22 dolari. Acesta este cel mai ridicat preț începând din august 2014 și până în momentul de față.

Invazia rusă în Ucraina are efecte devastatoare pentru prețul barilului de petrol OPEC! A depășit 100 de dolari

Amintim că preţul petrolului este în creştere de câteva săptămâni, din cauza tensiunilor şi amenințărilor privind invazia rusă. La rândul lor, alte tipuri de petrol de referinţă internaţională, precum cel european Brent şi american Texas, au atins valori nemaiîntâlnite în ultimii opt ani, în ziua de joi, 24 februarie, potrivit efe.com

De asemenea, OPEC şi alţi producători de petrol aliaţi, printre care şi Rusia, au decis pe 2 februarie să mențină calendarul privind majorarea progresivă a producţiei cu 400.000 de barili pe lună, în pofida faptului că tensiunile din Ucraina ridicau încă de atunci preţurile şi o serie de ţări consumatoare au cerut să „dea drumul mai mult la robinet”.

Creșterea înregistrată anterior

În ziua de 22 februarie, la bursa de la Londra, barilul de țiței Brend din Marea Nordului cu livrare în luna aprilie era cotat în creştere cu 3,77%, până la 98,97 dolari, după ce anterior a urcat până la 99,50 dolari. La New York, preţul barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna martie s-a apreciat cu 4,86% până la 95,50 dolari.

Ce s-a întâmplat, de fapt, în prima zi de război?

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a informat că armata rusă „a eșuat în prima zi de luptă să își îndeplinească obiectivul principal”. Potrivit celor spuse de înaltul oficial britanic, Rusia este în întârziere față de calendarul sperat.

În acest context, Wallace a subliniat faptul că mai mult de 450 de soldați ruși au fost uciși până în momentul de față, conform informațiilor transmise de news.sky.com. Secretarul britanic al Apărării a explicat că datele sunt furnizate de serviciile de informații britanice.

De asemenea, Wallace a subliniat că ucrainenii s-au opus mai puternic decât se așteptau rușii iar Rusia nu a reușit să ia cucerească un aeroport semnificativ. Acesta a fost întrebat și dacă Occidentul a eșuat în misiunea sa de a descuraja Rusia.

„Putin a fost hotărât să facă acest lucru de multe, multe luni, cu siguranță de peste un an”, a răspuns oficialul britanic, potrivit sursei menționate. Eforturile Occidentului în materie de diplomație „nu au contat”, deoarece planul lui Vladimir Putin a fost întotdeauna despre „lăcomie” și dorința de a „acapara teren”, susține Wallace.