Proiecţiile oficiale arată că rezultatele legislativelor din Grecia ar trebui să permită alcătuirea unui guvern de coaliţie favorabil rămânerii în zona euro şi colaborării cu creditorii internaţionali.

Preţul barilului de petrol a urcat luni dimineaţa în cursul schimburilor electronice derulate pe pieţele asiatice, preţul barilului de ţiţei "light sweet crude" cu livrare în luna iulie a crescut cu 0,80 dolari, la 84,83 dolari, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei Brent a urcat la ICE Futures Exchange în Londra cu 0,86 dolari, la 98,47 dolari.

De asemenea, vineri la New York, barilul de ţiţei a crescut cu 0,12 dolari până la valoarea de 84,03 dolari.

Luni dimineaţă euro s-a apreciat la 1,2679 faţă de dolar, după ce vineri se tranzacţiona la New York la 1,2637 dolari.

"Pe termen scurt, pieţele vor fi încrezătoare că rezultatul alegerilor va da Greciei răgazul necesar pentru a depăşi impasul politic. Dar pe termen lung, investitorii nu pot fi asiguraţi că turbulenţele politice s-au încheiat", a explicat analistul Sean Darby, de la Jefferies Group.

Miniştrii de finanţe din zona euro şi-au exprimat speranţa "formării rapide a unui nou guvern grec care să pună în aplicare programul la care Grecia şi zona euro s-au angajat la începutul anului".

Liniştit în urma acestor rezultate ce îndepărtează spectrul ieşirii Greciei din zona euro, Eurogrupul "aşteaptă ca instituţiile creditorilor internaţionali să se întoarcă în Grecia imediat ce va fi alcătuit un nou guvern (…) şi să pregătească o primă examinare a situaţiei ţării, în cadrul celui de-al doilea plan de ajutorare".

FMI a făcut cunoscut la rândul său că este "dispus să discute cu noul guvern" grec, în timp ce preşedinţii Uniunii Europene Herman Van Rompuy, şi Comisiei Europene, José Manuel Barroso, au promis să ajute Atena.