Potrivit estimărilor IEA publicate vineri cererea mondială de petrol va creşte cu 900.000 de barili pe zi în 2015, până la 93,3 milioane barili pe zi, cu 230.000 de barili pe zi mai puţin decât estima IEA în luna noiembrie, şi un avans modest faţă de creşterea de 700.000 de barili pe zi înregistrată în acest an.
'Astfel se explică principalele scenarii de pe piaţă iar stocurile vor fi substanţial mai ridicate în primul semestru din 2015', a afirmat analistul Bjarne Schieldrop,de la compania SEB în Oslo.
În jurul orei 12,58 GMT, la Bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de ţiţei Brent cu livrare în luna ianuarie era cotat la 62,90 dolari, cu 78 de cenţi mai puţin comparativ cu valoarea înregistrată joi seară. În cursul dimineţii cotaţia a coborât până la nivelul record scăzut de 62,75 dolari.
De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna ianuarie a scăzut vineri cu 0,79 dolari, ajungând la 59,16 de dolari. În cursul dimineţii cotaţia a coborât până la 58,80 dolari, cea mai scăzută valoare din iulie 2009.
De la un maxim de 115,71 dolari atins la mijlocul lunii iunie, cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu peste 45%, afectată de o ofertă abundentă şi o cerere restrânsă de aprecierea dolarului. În plus, investitorii sunt îngrijoraţi şi de cererea energetică a primilor doi consumatori mondiali de petrol în condiţiile în care economia chineză încetineşte iar economia europeană este ameninţată de stagnare.
În noiembrie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să menţină plafonul oficial de producţie la 30 de milioane de barili pe zi pentru următoarele şase luni, ceea ce a determinat o cădere a preţului barilului de ţiţei Brent până la cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani.
AGERPRES