Prețul Bitcoin se apropie de maximul istoric
După confirmarea unui ETF pentru bitcoin de către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC), prețul a început să explodeze. În timp ce miercuri s-a tranzacționat la un minim de 54.611 dolari, BTC a urcat cu 14%, atingând un maxim de 62.516 dolari. La momentul redactării acestui articol, criptoactivul se tranzacționează în jurul valorii de 61.800 de dolari, conform unui comunicat.
În urma acestei reveniri, BTC s-a apropiat de precedentul maxim istoric – 63.569 de dolari – stabilit pe 14 aprilie anul acesta. Investitorii vor urmări acum cu atenție evoluția criptoactivului pentru a vedea dacă creșterea de la începutul acestei săptămâni se va menține pentru a depăși acest prag.
Între timp, Ethereum a înregistrat câștiguri similare, deși este încă puțin mai departe de maximul său istoric. Luni, ETH s-a tranzacționat până la 3.419 dolari, înainte de a crește pe parcursul săptămânii până la un maxim de 3.957 dolari. Precedentul maxim istoric al ETH a fost atins pe 12 mai, când a ajuns la 4.177 de dolari. În prezent se tranzacționează în jurul valorii de 3.820 de dolari.
Grayscale sugerează transformarea fondului de bitcoin în ETF
Firma de management a criptoactivelor Grayscale a dat cel mai mare indiciu de până acum că intenționează să își transforme fondul său de bitcoin într-un fond tranzacționat la bursă (ETF) cu decontare fizică.
Deși intenția nu a fost confirmată pana la momentul redactării acestui articol, directorul executiv Barry Silbert a dat de înțeles, într-un tweet scurt, că firma ar putea trece în curând de la structura actuală la o structură de tip ETF. Vestea vine după ce directorul general a criticat ETF-urile bitcoin susținute de contracte futures, spunând: „Prietenii nu-și lasă prietenii să cumpere și să dețină ETF-uri bazate pe contracte futures”.
Tweet-ul lui Silbert vine după aprobarea ETF-ului ProShares – care este un fond bitcoin bazat pe contracte futures. Anunțul a impulsionat prețul bitcoin, deoarece investitorii consideră că sprijinul acordat de autoritățile de reglementare fondurilor bazate pe criptoactive reprezintă o confirmare a activităților acestora.
Putin aprobă criptoactivele
Președintele rus, Vladimir Putin, a adoptat o poziție favorabilă față de criptoactive. Deși nu s-a declarat un entuziast, liderul rus și-a exprimat joia trecută, în cadrul unui interviu pentru CNBC, o relativă disponibilitate față de criptoactive.
Putin a declarat despre criptoative ca acestea „au dreptul de a exista și pot fi folosite ca mijloc de plată”. De asemenea, el a adăugat că este prea devreme pentru a discuta despre ideea de a tranzacționa petrol și alte mărfuri prin intermediul criptoactivelor, aceste resurse reprezentând o mare parte din baza de export a Rusiei.
Relativa disponibilitate a lui Putin față de criptoactive vine probabil în contextul în care Rusia se confruntă cu dificultăți în accesarea capitalului internațional sub formă de dolari americani. Națiunea eurasiatică a fost lovită de sancțiuni după invadarea Crimeei în 2014.