Prețul carburanților, 8 decembrie. Motorina se ieftinește din nou
Prețul carburanților, 8 decembrie. Vești bune pentru șoferi. Vineri, chiar înainte de weekend, motorina se ieftinește pentru a treia zi consecutiv. Pe de altă parte, prețul benzinei a rămas aproape același.
Vineri, pe 8 decembrie, cea mai ieftină benzină standard costă 6,49 lei litru, în uşoară scădere faţă de joi, când costa 6,50 lei litrul. Aceasta se poate găsi la o staţie Lukoil din Bucureşti, str. Coralilor, sector 1.
La restul stațiilor, prețurile benzinei standard variază între 6,50 lei şi 7,24 lei.
Cât despre benzina premium, aceasta costă între 6,96 lei și 7,31 lei, la fel ca în ziua precedentă.
Prețul carburanților, 8 decembrie. Cea mai ieftină motorină standard costă 7,05 lei litrul, în scădere faţă de joi când era 7,10 lei litrul, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5.
La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,07 lei și 7,49 lei, de asemenea în scădere.
Vineri, cea mai ieftină motorină premium costă 7,41 lei litrul. Cea mai scumpă este 7,75 lei, de asemenea în scădere, potrivit Antena 3.
Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei. De asemenea, motorina standard depăşea 9 lei pe litru.
Cum evoluează prețurile carburanților
Conform unui studiu realizat de Consiliul Concurenței, prețurile carburanților în stațiile de alimentare par să se modifice în concordanță cu cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o ușoară decalare temporală de câteva zile. Acest studiu a avut ca obiectiv reanalizarea modului în care ajustările cotațiilor internaționale se reflectă în prețurile la pompa de carburant.
Cotația Platts servește drept preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei. Ea reflectă o valoare determinată de dinamica cererii, ofertei și tranzacțiilor încheiate între traderi pe piața angro a combustibililor. Aceste cotații Platts nu sunt disponibile public, iar pe termen lung, ele au tendința de a urma prețurile barilului de petrol.
Prin urmare, atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină înregistrează creșteri, prețul la pompă al carburanților în România are tendința de a crește, în timp ce la scăderea cotațiilor, prețurile la stațiile de alimentare au tendința de a scădea.
Ajustările majore ale prețurilor la pompă au loc în decursul unei săptămâni, atât în perioadele de creștere, cât și în cele de scădere a cotației internaționale de referință Platts.