Șoferii continuă să aibă parte de vești proaste! Benzina s-a scumpit din nou la început de săptămână, potrivit datelor înregistrate luni, 22 ianuarie.
Benzina s-a scumpit din nou la început de săptămână. Cea standard, cea mai ieftină, a înregistrat luni un preț de 6,60 lei litru. Se găseşte la mai multe staţii Lukoil şi Socar din Bucureşti. Comparativ, litrul costa vineri 6,58 lei.
Benzina s-a scumpit din nou la început de săptămână
La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,61 lei şi 6,78 lei.
Benzina premium a înregistrat prețuri de la 7,08 la 7,43. Este vorba despre o creştere cu până la 0,05 lei faţă de zilele trecute.
Cea mai ieftină motorină standard costă luni 7,10 lei, acelaşi preţ de vineri. Se găseşte la o staţie Socar din Bucureşti, str. Vasile Lascăr, nr. 141A.
La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,12 lei și 7,27.
Cea mai ieftină motorină premium costă 7,48 lei. Cea mai scumpă ajunge la 7,78 lei litrul, preţuri în creştere faţă de săptămâna trecută.
Prețurile carburanților au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts
Consiliul Concurenței a constatat că prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile.
Rezultatul a ieșit în evidență după un studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor.
Cotațiile Platts nu sunt date publice. Pe termen lung, acestea tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Totodată, cotațiile Platts nu sunt singurul motiv din spatele fluctuațiilor înregistrate în prețul carburanților.
De exemplu, fluctuațiile în cererea și ofertă pe piața mondială a țițeiului și produselor petroliere pot determina creșteri sau scăderi ale prețurilor.
Evenimente geopolitice, dezastre naturale sau schimbări ale producției pot afecta echilibrul dintre cerere și ofertă.
La rândul lor, costurile de rafinare, transport și distribuție a carburanților reprezintă o altă componentă importantă în stabilirea prețurilor la pompă.
Evenimente precum oprirea sau pornirea rafinăriilor pot afecta oferta și, implicit, prețurile.
Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei. Simultan, motorina standard depăşea 9 lei/litru.