Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit joi despre taxa pentru educație și sănătate, controversata taxă de solidaritate, despre care a spus că „avem opinii divergente” în coaliție.
El a adăugat că este important ca membrii coaliției să ia „deciziile corecte şi aşteptate de către români şi mai ales pe cele eficiente pentru societate”.
Scumpirile la carburanți sunt anormale
De asemenea, social-democratul declarat că România trece printr-o perioadă complicată, având în vedere creșterea prețurilor carburanților. În ceea ce privește această situație, Marcel Ciolacu spune că scumpirile sunt anormale.
„Era vorba despre o taxă direcționată către sănătate și învățământ. Încă avem aceste discuții și avem opinii divergente, dar este normal. Important este când am luat deciziile să fie cele corecte și cele așteptate de către români și mai ales pe cele eficiente pentru societate.
În acest moment trebuie să recunoaștem că trecem printr-o perioadă complicată. Am scăpat de scumpirile de la gaze și de la energie și de la necesitatea noastră pe perioada iernii și ne-am trezit cu niște scumpiri la carburanți, din punctul meu de vedere anormale, ținând cont că barilul de petrol nu s-a scumpit.
În acest moment strângem toate informațiile necesare pentru a lua o decizie prin Ministerul Finanțelor și prin ANAF”, a declarat Marcel Ciolacu.
„Consiliul Concurenței nu și-a făcut treaba”
Potrivit liderului PSD, de vină este și Consiliul Concurenței, care, în opinia sa, vine cu decizii „după ani de zile de la trecerea crizelor”.
„Din punctul meu de vedere, Consiliul Concurenței nu și-a făcut treaba. Guvernul a decis să nu intre brutal în mediul de afaceri prin reglementări sau impuneri, dar nici nu poți să vezi că instrumentele statului iau o decizie după ani de zile de la trecerea crizelor”, a adăugat liderul social-democrat.
Amintim că, în cursul zilei de marți, liderul PSD Marcel Ciolacu s-a declarat mirat că preţul carburanţilor la pompă a crescut. Acesta se întreba ce face Consiliului Concurenţei şi dacă nu mai bine cei care conduc această instituţie ar trebui să demisioneze.
„Ştiţi foarte bine că eu nu am fost mare adept al scăderii TVA la carburant, aţi văzut ce s-a întâmplat în Germania, s-a scăzut TVA şi carburantul s-a scumpit. Am venit cu o măsură cu 0,5 bani din acciză doar pentru transportatori, pentru cei care fac transport de persoane şi pentru distribuitori, încercând să venim pe o zonă punctuală al economiei.
Ce mă mir eu este altceva: 120 dolari pe baril erau şi acum un an sau doi şi aveam la pompă preţul de 7,9 – 8 lei, acum este tot 120 dolari barilul şi preţul este peste 9 lei. Eu vreau să întreb pe cei de la Consiliul Concurenţei ce fac”, a afirmat Ciolacu.