După un lanț de ieftiniri, carburanții s-au scumpit din nou. Noile prețuri la benzină și motorină
Vineri dimineață, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut prețul motorinei cu patru bani pe litru, la o zi după ce majorase prețul benzinei cu cinci bani pe litru.
Pe data de 3 martie 2023, Petrom are în București un preț al benzinei standard de 6,58 lei/litru. La unele benzinării Mol prețul ajunge la 6,68 lei/litru, iar la unele stații Lukoil prețul este de 6,53 lei/licru. Prețul motorinei standard este de 7,24 lei/litrul la stațiile Petrom din Capitală și urcă la 7,34 la stațiile OMV Petrom sau 7,3 lei/litru la Mol. Cu 7,22 lei/litru, cele mai mici prețuri sunt la Lukoil.
Scumpire după un șir de ieftiniri
După două săptămâni în care prețurile au stagnat sau chiar au luat-o în jos, aceasta este prima scumpire operată. Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.
Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%. Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV. Prețurile la pompă au o evoluție similară cu prețurile cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenței.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața carburanților și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol. Ceea ce înseamnă că atunci când cotațiile internaționale Platts cresc, se majorează și prețul la pompă, iar când cotațiile scad, se diminuează și prețulurile la pompă.
Așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, este de așteptat ca majorarea prețului carburanților să aducă un nou val de scumpiri în toate zonele economiei. La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 84,6 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 78 de dolari, ambele fiind în ușoară scădere.