Declaraţia acestuia a fost făcută la Europa FM, în contextul calculării accizelor la cursul leu/euro comunicat ieri de Banca Central Europeană de 4,3001 lei pentru un euro faţă de valoarea de 4,2655 lei, curs la care se calculează accizele în acest an.
“Dacă se merge în trendul acesta la sfârşitul anului o să ne ducem peste 6 lei/litru la aproape toate produsele petroliere. Iar anul viitor nu ştiu ce minune s-ar putea ivi ca să nu ajungem la 7 lei pe produsul petrolier referindu-mă la produsele de bază motorină şi benzină”, a declarat Ion Tache, pentru Europa FM.
În prezent cei mai mari jucători de pe piaţa petrolieră practică preţuri între 5,3 lei/litru şi 6,13 lei în cazul benzinei şi între 5,32 lei şi 5,75 lei/litru la motorină.
Ascultă mai jos declaraţia preşedintelui Asociaţiei Benzinarilor Particulari.
<object type="application/x-shockwave-flash" data="https://www.europafm.ro/&res/swf/podcast/podcastEmbed.swf" id="podcast" menu="false" height="75" width="410"><param name="allowScriptAccess" value="always" /><param name="movie" value="https://www.europafm.ro/&res/swf/podcast/podcastEmbed.swf" /><param name="quality" value="high" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="scale" value="noscale" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="menu" value="false" /><param name="flashVars" value="songFile=https://www.europafm.ro/%26files/charts/poze_stiri/03oct-17-tache-benzina-6-7-lei-.mp3&songText=Presedintele Asociatiei Benzinarilor, Ion Tache- benzina va ajunge 7 lei" /></object>
UPDATE
„Întrucât valoarea cursului de schimb folosit pentru calculul accizelor a crescut foarte puţin, cu aproximativ 0,8 %, impactul majorarii accizelor în preţul final plătit de consumator va fi nesemnificativ”, sus’in reprezentanţii Rompetrol.
Potrivit acestora, cursul stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru nivelul accizei este doar unul dintre elementele care sunt avute în calcul pentru stabilirea preţului la pompă. De la 1 ianuarie 2012 preţul carburanţilor va fi influenţat şi de alti factori.
Principalele componente ale preţului carburanţilor:
• TVA;
• Acciza;
• Costuri logistice (distribuţie primară şi secundară – salarii, întreţinere, amortizări – rovigneta, anvelope de iarna, etc.);
• Costuri de operare reţea de distribuţie (salarii, taxe, impozite locale, utilităţi, investiţii obligatorii);
• Costul materiei prime (inclusiv costurile aferente aprovizionării şi prelucrării acesteia);
• Costuri financiare (dobânzi – credite investiţii, curs valutar, etc.);
• Adaos comercial.
“În prezent, nivelul total al sumelor virate de Rompetrol Downstream către bugetul de stat (taxe, accize, TVA) reprezintă 47% din preţul final al benzinei şi de 43% din cel al motorinei. În acelaşi timp, cuantumul accizei din preţul final al carburanţilor este 28% pentru benzină şi de 24% pentru motorină”, mai spus reprezentanţii Rompetrol.