Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, a declarat că prețul unui kilogram de carne de porc s-ar scumpi în apropierea Paștelui.
“Preţul cărnii de porc a ajuns la poarta fermei la 5,5- 6 lei în acest moment. Preţul este cu 20% sub cel de anul trecut. Este greu de prezis dacă se va modifica preţul cărnii în preajma sărbătorilor. Există o tendinţă de creştere cu 1-2 zile înainte de Paşte. În perioada postului scade consumul de carne, iar în săptămâna premergătoare Paştelui este posibilă modificarea preţului pe baza creşterii cererii”, a declarat Ladoşi pentru News.ro.
Carnea de porc, mai scumpă în magazine
Situația este alta în magazine, acolo unde un kilogram de pulpă de porc ajunge la 19 lei pe kilogram.
Preşedintele APCPR a mai afirmat că în prezent fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine.
Potrivit acestuia, în 2020 au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare.
În cadrul unei conferinţe de presă de joi, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că Ministerul Agriculturii a alocat 700.000 de lei pentru ajutorul de minimis pentru susţinerea crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa.
Legat de această iniţiativă, preşedintele APCPR consideră că orice ajutor destinat acestui sector este binevenit, dar din păcate crescătorii de porci din aceste rase sunt foarte puţini, reprezintă 0,01%.