Pentru cele trei amplasamente din Capitala, la cea de-a doua licitatie (dupa ce a anulat-o pe prima), Agentia Nationala pentru Locuinte a gasit in sfarsit firme care sa construiasca apartamente de trei camere sub 370 de milioane de lei pretul de construire, limita maxima pe care o propusese. Algoritmul dupa care au fost triate ofertele prezentate la licitatia ANL a fost urmatorul: pretul constructorului (pondere de 70% in punctajul final), solutiile arhitectural-tehnice (o pondere de 20%) si termenul de executie (10%). De furcile caudine ale primei cerinte, preturi sub 370 milioane, nu au trecut decat doua din cele sase societati participante la licitatie: BogArt SRL si asocierea SCIT Impex SRL cu SC Filden Group SA. BogArt a licitat pentru toate amplasamentele, cu preturi diferite pentru fiecare in parte, iar parteneriatul Filden-SCIT doar pentru amplasamentul din zona Colentina (strada Baicului). La prima vedere, Filden-SCIT avea oferta mai putin tentanta – un pret de construire mai mare cu doua milioane de lei la trei camere, cu 34 milioane de lei mai mult la garsoniere si 10 milioane la apartamente cu doua camere, precum si termen de executie mai mare cu doua luni. Algoritmul l-a dat totusi castigator pentru amplasamentul pentru care a concurat.
ANL cere avans inainte de semnarea contractelor
Se impune insa o specificare: toate cifrele anuntate la licitatie sunt preturile de construire si nu preturile pe care le vor plati viitorii beneficiari. La preturile constructorului se vor adauga cel putin dirigentia de santier (cuprinsa intre 0,5 si 2,5% din valoarea lucrarilor), precum si contraexpertizele tehnice si verificarile economice ale agentiei. Raman in continuare neclare costurile totale ale caselor atat pentru clientii de la Bucuresti, cat si pentru cei de la Brasov. Aici, cu toate ca a trecut o luna de cand ministrul Nicolae Noica a anuntat preturi ferme si a dat mana cu beneficiarii, acestia nu au semnat inca nici un contract economic. Ba, in plus, oamenii au fost obligati sa depuna in contul ANL Bucuresti zeci sau sute de milioane de lei, ca „avans”, fara a sti avans la ce. Unul dintre viitorii beneficiari ANL sustine ca a depus saptamana trecuta in contul ANL o suma importanta de bani, la solicitarea conducerii agentiei. „Ni s-a spus ca sunt niste garantii, pentru inceperea constructiei de locuinte. Cam toti am depus; sume mai mici, mai mari – unii chiar foarte putin, cat au, doar 20-30 milioane, ramanand sa completeze ulterior. Banii i-am pus in contul Agentiei Nationale pentru Locuinte deschis la BCR Bucuresti”, a adaugat interlocutorul nostru.
Aceasta procedura este cel putin ciudata, daca nu ilegala. Daca agentia ar fi dorit sa verifice bonitatea viitorilor clienti, ar fi fost suficient sa-i puna sa aduca extrase de cont de la bancile unde-si tin economiile sau sa-i determine sa-si deschida conturi proprii la BCR. Este un abuz din partea ANL
sa-i oblige pe viitorii clienti sa verse bani in contul sau. Mai ales ca nu au fost semnate contractele economice, in care sa apara preturile locuintelor. Conditiile de creditare, eventualele comisioane sau costurile suplimentare (cum le numeste directorul general al ANL), toate sunt trecute sub tacere. Ba mai mult, unele declaratii facute azi sunt infirmate a doua zi, atunci cand superiorii il trag pe cel limbut la raspundere. Si pretul de construire pentru apartamentele de la Brasov ramane un mister: cu toate ca LUCS a castigat o licitatie pentru un pret de 302,5 milioane de lei pentru trei camere, din ratiuni electorale, mai marii ANL o tin una si buna, ca acesta este de 295 de milioane. Chiar daca pe la spate le spun beneficiarilor sa pregateasca o suma mai mare.
Pretul caselor ANL ramane un mister
1 iunie 2000, 12:00
Ultima modificare în 1 iunie 2000, 15:00
Pentru cele trei amplasamente din Capitala, la cea de-a doua licitatie (dupa ce a anulat-o pe prima), Agentia Nationala pentru Locuinte a gasit in sfarsit firme care sa construiasca apartamente de trei camere sub 370 de milioane de lei pretul de construire, limita maxima pe care o propusese. Algoritmul dupa care au fost triate ofertele prezentate la licitatia ANL a fost urmatorul: pretul constructorului (pondere de 70% in punctajul final), solutiile arhitectural-tehnice (o pondere de 20%) si te
Etichete: arhiva,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Ioan Niculae: „InterAgro ruleaza 250 milioane USD pe an”
- Miza pe independenta
- Un agent de asigurari castiga 10-15 milioane lei
- Trezoreria marilor castiguri
- Primarii scot bani din semnaturi
- Bancile finanteaza vacante in strainatate
- Bani obtinuti cu foarfeca si foehnul
- Zonele defavorizate raman fara facilitati
- Locuri de munca sunt si pe Internet
- Clientii agentiilor si serviciile oferite in 1999