În ciuda tabloului politic şi economic global marcat de incertitudine, pieţele rezidenţiale din lume au înregistrat în medie o creştere a preţurilor de 6% în 2016. Indicele Knight Frank arată că 40 din cele 55 de ţări analizate au înregistrat o creştere anuală de preţ în 2016.
Media de creştere a preţurilor locuinţelor din România a fost de 7,8% în 2016 şi, chiar dacă ultimul trimestru al anului a adus o scădere de 0,5%, direcţia pieţei este tot una ascendentă. Dintre ţările din regiune cuprinse în analiză, doar Bulgaria are o rată de creştere superioară României, de 8,8%.
„Cu o inflaţie mai mare şi cu politici monetare divergente aşteptate în 2017, am putea asista la un decalaj tot mai mare între pieţele cu performanţe mai puternice şi cele mai slabe“, arată autorii indicelui.
Islanda conduce clasamentul, pentru prima dată din 2006 de când a fost început calculul, datorită creşterii preţului cu 14,7% în 2016. Ţări precum Turcia şi Suedia, fruntaşe de mai mulţi ani, au alunecat de pe locurile unu şi trei în 2015, pe locurile cinci şi, respectiv, 20 în 2016. O liră slăbită şi preocupările recente de securitate au afectat încrederea în piaţa rezidenţială din Turcia. Pe de altă parte, Suedia, a experimentat în 2016 doar o creştere de 6,1%, în comparaţie cu 12,3% în 2015.
CITIŢI ŞI România atrage investitorii turci în căutare de refugiu în faţa prăbuşirii lirei
China a sărit de pe locul 43 în 2015, pe şapte în 2016, cu o creştere de 10,8% pe an, conform Biroului Naţional de Statistică. În pofida inflaţiei puternice de anul trecut, tendinţa este departe de a fi uniformă şi multor oraşe care au experimentat creşteri majore li s-au impus noi restricţii, spun brokerii Knight Frank.
În timp ce topul zece s-a schimbat radical faţă de anul trecut, ultimele poziţii sunt ocupate, în linii mari, de aceleaşi ţări. Ucraina, Taiwan, Singapore şi Cipru continuă să fie caracterizate de o creştere slabă, fie din cauza crizelor geopolitice, fragilităţii economice sau măsurilor restrictive care opresc dezvoltarea acestui segment.