În India nu doar mâncarea are iz de ceapă ci şi politica – atât de mult, încât, banala legumă a stat la originea căderii a trei guverne în ultimi treizeci de ani. Iar acest lucru s-ar putea întâmpla din nou.

India asigură o cincime din producţia de ceapă a lumii (al doilea producător, după China) varietăţile de ceapă indiene fiind cerute, pentru particularităţile lor de gust, nu doar în bucătăria tradiţională indiană ci şi în cea a mai multor ţări din apropierea Oceanului Indian precum cele din zona Golfului şi cea a Tigrilor Asiatici, legate de mii de ani de comerţ maritim, la acestea adăugându-se diasporele acestor popoare extinse până în America de Nord şi Europa Occidentală (doar în Marea Britanie spre exemplu, indienii reprezintă 2,3% din populaţie, 1,5 milioane de persoane).

Cifrele privind producţia sînt foarte apropiate de cele ale consumului intern (direct şi indirect) fapt care face ca orice creştere a exporturilor să creeze dezechilibre pe piaţă – producţia 15 miloane tone metrice, consum intern total (direct şi indirect) cca 12,5 milioane tone metrice, export 2 milioane tone metrice.

Diferenţa destul de mare (de la 25% – la 150%) dintre preţul primit pe piaţa proprie şi cel pe care îl primesc aproape în oricare dintre ţările din jur în mod tradiţional interesate de sortimentele de ceapă indiană (unde acestea au un loc bine determinat în bucătăria tradiţională – deci o piaţa asigurată), îi determină pe fermieri să îşi dorească să exporte cât mai mult pentru a-şi spori câştigurile.

În ultimii ani lobby-ul făcut de fermierii indieni pe lângă guvernul central pentru creşterea cotei de export s-a intensificat pe fondul unor pierderi de cote de piaţă în regiune datorate invaziei de produse „substitut” provenite din Pakistan şi China.