Preţul certificatelor de poluare pe piaţa UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) a atins marţi, pentru prima dată, pragul de 100 de euro pe tonă.

Acesta este un punct de cotitură care reflectă majorarea costurilor pe care uzinele şi centralele electrice trebuie să le plătească atunci când poluează, conform informațiilor transmise de reuters.com

Schema UE limitează emisiile de gaze cu efect de seră

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) limitează emisiile de gaze cu efect de seră pentru un număr de aproximativ 12.000 de uzine, fabrici şi companii aeriene, obligându-le să cedeze un certificat de poluare pentru fiecare tonă de CO2 emisă anual până la finele lunii aprilie a anului următor.

Contractul de referinţă EU Allowance (EUA) a atins marţi un nivel record de 100,70 de euro pe tonă şi în jurul orei 10:45 GMT se tranzacţiona pentru 100,07 euro pe tonă.

Uniunea Europeană vrea să extindă sistemul ETS

Aproximativ 45% din producţia de gaze cu efect de seră a Uniunii Europene este reglementată de schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), principala politică a blocului comunitar în domeniul combaterii încălzirii globale.

Uniunea Europeană vrea să extindă sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), în ideea de a reduce emisiile poluante cu cel puţin 55% până în 2030 şi de a ajunge la neutralitate climatică până în 2050. Reformarea ETS include o eliminare graduală a certificatelor gratuite de poluare şi includerea emisiilor din activităţi precum shipping sau încălzirea clădirilor.

Comisia Europeană vrea să reducă poluarea apei și a aerului

Comisia Europeană a transmis anul trecut că poluarea atmosferică este responsabilă pentru aproape 300.000 de morți premature în fiecare an în rândul europenilor. În acest context, autoritățile europene au propus norme mai stricte pentru poluanții care afectează mediul înconjurător.

„Curăţenia aerului şi a apei este esenţială pentru sănătatea oamenilor şi a ecosistemelor. Doar poluarea atmosferică, fără a lua în considerare şi alte forme de poluare, este responsabilă pentru aproape 300.000 de morţi premature în fiecare an în rândul europenilor.

Noile norme propuse vor reduce cu peste 75 % în zece ani numărul deceselor cauzate de faptul că nivelurile principalului poluant, pulberile fine în suspensie (PM2,5) sunt superioare celor indicate în orientările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Că este vorba de poluarea aerului sau a apei, noile norme oferă un randament clar al investiţiilor datorită beneficiilor pentru sănătate, în ceea ce priveşte economiile de energie, pentru producţia de alimente, pentru industrie şi pentru biodiversitate care decurg din acestea.

Integrând învăţămintele desprinse din normele actuale, Comisia propune atât reducerea nivelurilor permise de poluanţi, cât şi îmbunătăţirea punerii în aplicare, astfel încât obiectivele de reducere a poluării să fie atinse mai des în practică. Propunerile de astăzi reprezintă un progres notabil în direcţia atingerii obiectivului ambiţios al Pactului verde european de a reduce la zero poluarea, şi anume de a avea un mediu fără substanţe poluante nocive până în 2050”, a transmis Comisia Europeană.