Reuniţi în consiliu la Bruxelles vineri pentru a defini o poziţie comună care urmăreşte să oprească creşterea preţurilor energiei, miniştrii europeni s-au pus de acord pe marile orientări. Dar mai multe diferende îi opun în legătură cu punerea în practică a propunerilor Comisiei. Nu a apărut niciun consens privind plafonarea preţului gazului rusesc.
Acord pe marile principii, dar rămân multe de făcut. Reuniţi la Bruxelles într-un consiliu extraordinar menit să discute măsurile propuse de Comisie pentru a face să scadă preţurile energiei care explodează în Europa, miniştrii europeni s-au pus de acord pe orientările mari, dar nu au ajuns sa definească limpede modalităţile de aplicare.
„Sper că ne vom încheia discuţiile la sfârşitul lunii septembrie”, a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, ieşind de la consiliu, promiţând „soluţii concrete”. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei, urmează să prezinte versiunea finală a acestui pachet de măsuri marţi, la Strasbourg, arată Les Echos.
Venitul producătorilor de energie electrică
Sunt pe agendă în special o recuperare a veniturilor producătorilor de electricitate cu costuri de producţie mici, o „contribuţie de solidaritate” prelevată de la companiile de petrol şi gaze, măsuri de urgenţă temporare ca plafonarea preţului gazului rusesc, ca şi un sprijin pentru furnizorii de energie vulnerabili.
Dar mai multe diferende îi opun încă în privinţa modului de a pune în practică aceste principii mari. Cei 27 nu au reuşit să se înţeleagă pe una din propunerile emblematice ale Comisiei, instituirea unui plafon pentru importurile de gaz rusesc. „15 ţări s-au pronunţat clar pentru un preţ plafonat general, la toate importurile de gaz, nu numai ale unui operator său unei ţări”, a explicat ministrul italian al tranziţiei energetice, Roberto Cingolani.
Dacă Moscova ar tăia complet gazul…
Mulţi se tem ca o măsură care ar ţinti specific Rusia să nu determine Moscova să închidă complet robinetul de gaz, aşa cum Vladimir Putin a formulat ameninţarea foarte precisă în această săptămână. Aceasta ar reduce puţin mai mult aprovizionarea europenilor – gazul rusesc mai reprezintă 9% din importuri -, riscând să ducă la o nouă creştere a preţurilor. În opinia ministrului francez, Agnès Pannier-Runacher, să ne ocupăm numai de gazul rusesc „nu ar avea un impact suficient”. Consiliul miniştrilor a cerut Comisiei să revină cu „o gândire mai cuprinzătoare”, a spus ea.
Cei 27 nu au ajuns la un acord nici pe funcţionarea plafonului propus de Comisie pe veniturile producătorilor de electricitate care beneficiază de creşterea preţurilor. Unii – printre care Franţa – ar vrea ca limita de la care beneficiile sunt confiscate să nu fie aceeaşi pentru diferitele tipuri de producători: nuclear, regenerabile, centrale pe cărbune… „Trebuie să ţinem cont de diversitatea tehnologiilor, a estimat Agnès Pannier-Runacher. Comisia trebuie sa ne facă propuneri”.
Să se reducă consumul de electricitate
Celălalt subiect care divizează priveşte caracterul obligatoriu sau nu al reducerii consumului de electricitate. Comisia are în vedere o scădere cu 5% la vârfurile de consum. „Miniştrii sunt reticenţi la obligativităţi”, a recunoscut comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în timp ce Jozef Sikela a spus că se aşteaptă la un mecanism similar celui instituit în iulie pentru a reduce consumul de gaz.
Măsurile nu devin obligatorii decât în cazul în care cel puţin cinci state membre o cer. „Trebuie să acceptăm că în situaţii atât de eterogene, din păcate, este foarte dificil să găseşti soluţia care să convină tuturor repede”, a explicat ministrul italian.
Măsurile adoptate individual de ţările europene sunt deja importante. Blocarea preţurilor, ajutoare şi alte mecanisme de sprijin reprezentând 3% din PIB-ul Bătrânului Continent, au calculat analiştii Citi într-o notă publicată vineri. Cu mari diferenţe de la stat la stat. Împreună, aceste măsuri au permis să se reducă rata inflaţiei din zona euro cu trei puncte procentuale, potrivit acestor experţi.