"S-a înregistrat în acest an o scădere a preţului la producător. Un salt fenomenal, de la 50,5 euro pe MWh, în 2008, la 31,5 euro pe MWh, în 2014. Un plus extrem de atractiv pentru consumator, dar el nu s-a regăsit la consumator. Şi, uitându-ne, vedem că s-a dus către distribuitor, transportator şi a mai fost absorbit de nişte taxe. Uitându-ne, de asemenea, în structura preţului, observăm că s-au înregistrat creşteri extraordinare la tariful de distribuţie. Deci, distribuitorul a luat partea leului dintre toţi jucătorii din piaţă. Cel care suferă în continuare este producătorul. Iar la distribuţie nu regăsim acest plus în tarif în calitatea serviciilor, pentru că avem un număr foarte mare de reclamaţii", a explicat Iulian Iancu.
Mai mult, deputatul a vorbit şi despre problemele pe care le au consumatorii cu distribuitorii în soluţionarea reclamaţiilor, al căror număr a crescut în ultima perioadă.
"Termenele sunt foarte lungi. Aici, campion în sens negativ este Enel, unde perioada medie de soluţionare este de 43 de zile, deşi termenul legal este de maximum 30 de zile", a subliniat Iancu.
În opinia sa, toţi operatorii din energie sunt obligaţi prin lege să îşi publice toate costurile, având în vedere că sunt reglementate de ANRE, ceea ce le conferă postura de monopol.
Zona de monopol
"Dacă este în zona de monopol, reglementată de Autoritate, nu are concurent (distribuitorul – n. r.). Deci, nu poate să îşi ascundă costurile că i le vede concurentul", a arătat parlamentarul.
El a reclamat şi atitudinea furnizorilor de energie faţă de consumatorul casnic.
"Consumatorul casnic, dacă îndrăzneşte să-şi schimbe furnizorul, ceea ce ne dorim cu toţii, este penalizat de la simplu la dublu. Aşa că se întoarce în zona captivă şi nu mai face un pas", a adăugat Iancu.
Preşedintele comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor este de părere că, în contractul de management al distribuitorilor, ar trebui introdusă şi o clauză de penalizare, în caz de nerealizare a investiţiilor, pentru că managerii se folosesc de o serie de scuze pentru nerealizarea investiţiilor, în timp ce cheltuielile administrative cresc spectaculos.
"Să ne uităm la investiţii: 9%! Atunci, trebuie să penalizăm managerul. (…) Este posibil să avem cheltuielii administrative la distribuitor de 55%?! Şi noi le preluăm şi le introducem în tarif", a mai spus deputatul.
Preşedintele Comisiei pentru industrii a vorbit şi despre transformările care au intervenit în sectorul energiei din 2008 până în prezent, subliniind faptul că, în 2013, consumul încă era sub cel din 2008 cu 5%, iar anul acesta va fi în jur de minus 1%, pe de o parte din cauza prăbuşirii consumului industrial, şi, pe de altă parte, în urma măsurilor de eficientizare energetică la nivelul anumitor consumatori.
AGERPRES