Preţul electricităţii ar putea fi majorat la începutul anului viitor, pentru a fi corelat cu inflaţia, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, pentru Mediafax.

„La energie electrică încă nu am terminat analizele, dar este posibilă o indexare cu o parte din inflaţie. Nu vă pot spune în perspectivă cum vor sta lucrurile”, a afirmat Lificiu.

El a adăugat că preţul gazelor va fi menţinut la 1 ianuarie 2010.

Lificiu a precizat că aceste preţuri vor fi aplicate cel puţin până la următoarele analize, respectiv 1 aprilie pentru gazele naturale şi 1 iulie pentru electricitate.

Preţul plătit de populaţie pentru gaze naturale a scăzut cu 5% la 1 iulie 2009, după ce la 1 mai a fost redus cu 3%. Atât distribuitorii de gaze, cât şi cei de electricitate au solicitat ANRE majorarea preţurilor la 1 ianuarie 2010.

Consum redus în 2009 

Potrivit preşedintelui ANRE, la nivelul anului 2009, consumul de gaze naturale va fi mai mic 15-16% faţă de 2008, în timp ce la electricitate va fi mai scăzut cu 8%. La jumătatea acestui an consumul de gaze era în scădere cu 20%, iar cel de electricitate cu 10%.

Lificiu a mai spus că în 2010 se va înregistra o creştere de câteva procente ale consumurilor de gaze şi energie electrică, tendinţa fiind pozitivă.  

Gazele naturale furnizate în regim reglementat, respectiv la preţuri stabilite de ANRE, sunt cuprinse între 73,36 lei/MWh şi 96,48 lei/MWh, în funcţie de consum.

SURSA: Mediafax