Subiectul preţurilor crescute la energie continuă să fie unul extrem de sensibil la nivelul Uniunii Europene.
Preţul energiei electrice ar putea fi decuplat de cel al gazelor, la nivelul UE? Cererea venită din Austria
Cea mai recentă discuţie pe această temă vine din Austria. Duminică, cancelarul Karl Nehammer a cerut ca Uniunea Europeană „să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor”.
Măsură, în cazul în care va fi luată, ar urma să ducă la scăderea facturilor la energie electrică, notează jurnaliştii agenţiei AFP.
Cancelarul Austriei a insistat că „preţul electricităţii trebuie să scadă”, iar subiectul trebuie discutat la următoarea reuniune de urgenţă la nivel european. În plus, preşedintele Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor pe acest subiect, a mai punctat şeful Guvernului de la Viena.
„Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie”, a mai afirmat cancelarul Karl Nehammer.
El consideră că măsurile pentru reducerea preţului la energie pot fi făcute doar în cadrul european, nu la nivel naţional.
La finalul săptămânii trecute, preţul energiei la nivel european a atins noi recorduri. Una dintre cauzele acestor scumpiri este reducerea livrărilor de gaze naturale din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz.
Reuniune de urgenţă a miniştrilor Energiei din statele membre UE
Reamintim că vineri, 26 august, premierul ceh, Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, transmitea că Cehia va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor Energiei.
Reuniunea se va concentra pe „măsurile de urgenţă specifice pentru a face faţă situaţiei energetice”.
„Suntem într-un război al energiei cu Rusia şi asta afectează întreaga UE”, a transmis şi ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela.
Decizia de convocare a acestei reuniuni, ce a primit aprobarea Ursulei von der Leyen, intervine pe fondul încercărilor statelor membre ale UE de a-şi reduce dependenţa de Rusia în materie de aprovizionare cu petrol şi gaz.
În Europa, preţurile gazului sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna trecută, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.