Raportul lunar postat pe site-ul OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) arată că prețul energiei electrice pe piaţa spot a bursei a avut o medie de 951,3 lei pe MWh în luna octombrie 2021. Valoarea respectivă este de peste patru ori mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut.
Prețul energiei electrice, de peste patru ori mai mare față de anul trecut! A avut o medie de 951,3 lei pe MWh
Astfel, valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 1,882 miliarde de lei, în creştere cu 351% faţă de octombrie 2020 (417 milioane de lei). Totuși, volumul tranzacţiilor a scăzut cu 2,96%, până la 1.925.064 de MWh.
Cota de piaţă a PZU a fost de 40,92%, în scădere cu 4,91%. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 368 de participanţi, dintre care activi au fost 247. Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.
O nouă veste proastă despre facturi
Amintim că Parlamentul României votează legea prin care sunt plafonate prețurile la energie electrică și gaze naturale. Cu toate că există cadrul legal, furnizorii spun că nu există metodologia de a implementa aceste directive la facturarea propriu-zisă către clienții finali, de aici și întârzierile crește vor urma la emiterea facturilor.
Criza mondială a combustibililor a generat creșteri masive la prețurile de achiziție a energiei electrice și a gazelor naturale. Mai multe state europene au dat vina pe Kremlin pentru actuala situație, cel puțin în ceea ce privește alimentarea cu gaze naturale.
Dar trecând peste acest aspect, care nu ete deloc de neglijat, efectele acestei crize s-au resimțit și în România. Cumulată cu liberalizarea pieței de energie și gaze, situația a dus la o explozie necontrolată a prețurilor furnizorilor către consumatorii finali, fie fizici fie industriali.
Facturile au fost emise cu sume mari, în unele cazuri nejustificat de mari, iar motivațiile furnizorilor erau aceste crize despre care se tot vorbește în utima perioadă. Atât în Parlament, cât și în spațiul public s-au cerut măsuri urgente de a stopa această creștere masivă a prețurilor la cele două servicii.