Prețul energiei electrice în Europa a doborât al cincilea record consecutiv. Un megawatt/oră costă 505 euro

energie electrica electricitate

SURSA FOTO: Dreamstime

Prețul energiei electrice în Europa a doborât un nou record în cursul zilei de marți, 16 august, acesta fiind cel de-al cincilea astfel de record consecutiv.

Prețul energiei electrice în Europa a doborât al cincilea record consecutiv. Un megawatt/oră costă 505 euro

Prețurile energiei electrice în Europa au crescut la un nivel record pentru a cincea zi consecutiv, în contextul în care presiunea Rusiei asupra fluxurilor de gaze naturale și temerile legate de alte surse de energie au zguduit continentul.

Prețul energiei electrice germane pe un an, prețul de referință la nivel european, a crescut cu 5,5%, atingând marți un nivel record de 505 euro (512 dolari) pe megawatt oră, potrivit datelor Bloomberg.

O creștere bruscă a prețurilor la gazele naturale – un element-cheie în producția de energie electrică – este la originea creșterii de aproximativ 500% a prețurilor la energie electrică din ultimul an. Prețurile energiei electrice în Franța au atins un nivel record de peste 600 de euro pe megawatt/oră.

Prețurile au crescut în acest an

Prețurile la gazele naturale au crescut în spirală în 2022, deoarece Rusia a redus exporturile către Europa. Luna trecută, compania sa de stat Gazprom a redus fluxul de gaze prin conducta Nord Stream 1 către Germania la doar 20% din capacitate.

Contractele futures olandeze de gaze naturale TTF, referința europeană, au crescut marți cu aproape 8%, până la 237,50 euro pe megawatt oră, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie.

Pe lângă scăderea livrărilor rusești, guvernele europene sunt îngrijorate de faptul că alte surse de energie ar putea livra mai puțin decât se spera în acest an. În Franța, de exemplu, se preconizează că producția de energie nucleară va fi cea mai scăzută din ultimii ani, deoarece centralele se confruntă cu probleme de întreținere.

Presiunea asupra prețurilor ar putea fi sporită

Între timp, nivelurile scăzute ale apei pe Rin, care traversează Germania, au amenințat să blocheze fluxul de mărfuri precum motorina și cărbunele prin Europa Centrală și de Vest. Acest lucru ar putea împinge instalațiile industriale să folosească în schimb gazele naturale, ceea ce ar putea spori presiunea asupra prețurilor.

Companiile și consumatorii se luptă cu creșterea bruscă a costului energiei, despre care mulți economiști se așteaptă să împingă zona euro într-o încetinire economică severă și de durată în următoarele luni, scrie Markets Insider.

Facturile de energie ar putea crește până la 5.500 de lire sterline în aprilie anul viitor

Plafonul prețurilor la facturile de energie ar putea crește chiar mai mult decât se credea, au declarat experții, în cel mai recent dintr-o serie de avertismente care se înrăutățesc.

Prețurile la gaze au crescut din nou luni și, dacă nu scad în lunile următoare, gospodăriile medii s-ar putea confrunta cu o factură anuală la energie de 4.650 de lire sterline din ianuarie și de 5.456 de lire sterline din aprilie.

Încă o dată, Auxilione, o companie de consultanță în domeniul energiei, a lansat cel mai grav avertisment. Aceasta adaugă aproape 200 de lire sterline la previziunile anterioare ale companiei de consultanță pentru luna aprilie.

Prețul de achiziție a gazelor pentru al patrulea trimestru al acestui an este acum cu aproximativ 100 de pence mai mare pe termie decât în urmă cu doar două săptămâni, în timp ce prețul energiei electrice a crescut cu aproximativ 100 de lire sterline pe megawatt oră.

O termie costa 563p la închiderea piețelor luni, iar un megawatt oră de electricitate costa 606 lire sterline.

Noua prognoză prevede că facturile vor începe să scadă din iulie, inițial la 4.811 lire sterline și apoi la 4.446 lire sterline. Dar acest lucru reprezintă totuși cu mii de lire mai mult decât plătesc familiile în prezent, scrie Bloomberg.