'De asemenea, Comitetul de reglementare a avizat tarifele de tip Componenta de piaţă concurenţială (CPC), care vor fi aplicate de furnizorii de ultima instanţă de la 01.01.2017, valoarea acestora fiind redusă faţă de valoarea tarifelor în vigoare în medie cu 1,6% la nivel naţional. Luând în considerare reducerea cu 6,47% a tarifelor reglementate la energia electrică aplicate clienţilor casnici, precum şi creşterea procentului de dereglementare la 80% în semestrul I al anului 2017, conform calendarului de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică convenit prin Foaia de parcurs din cadrul Memorandumului de Înţelegere semnat cu organismele europene şi internaţionale, estimăm o scădere, per ansamblu, cu circa 1,9% faţă de anul 2016, a preţului mediu al energiei electrice furnizate clienţilor casnici începând cu data de 01.01.2017', menţionează sursa citată.
În baza prevederilor HG nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările şi completările ulterioare, contribuţia pentru cogenerare se stabileşte anual de ANRE şi poate fi modificată semestrial.
Conform cadrului de reglementare aplicabil, valoarea contribuţiei pentru anul 2017 s-a determinat pe baza corecţiei costurilor şi veniturilor realizate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015, a costurilor şi veniturilor facturate în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2016 şi a costurilor şi veniturilor estimate a se factura pentru lunile noiembrie şi decembrie 2016.
Preţul final al energiei electrice pentru populaţie ar putea scădea cu 2-3% de la 1 ianuarie, după ce tarifele de distribuţie şi transport vor fi reduse în medie cu 5-6%, a declarat, săptămâna trecută, şeful Direcţiei Generale Piaţă de Energie din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Marian Cernat.
"O reducere a tarifelor de reţea (distribuţie şi transport – n.r.) va duce şi la scăderea preţului final, în funcţie de celelalte componente ale preţului final, care sunt: preţul energiei şi taxele care se plătesc. Taxele rămân, de regulă, constante, dar preţul energiei este un preţ de piaţă. Pentru clienţii care beneficiază de serviciul universal, de care noi suntem responsabili în ceea ce priveşte preţul, ne aşteptăm pentru perioada următoare la o mică reducere a preţurilor, ne aşteptăm undeva la 2-3%", a spus Cernat.
Potrivit acestuia, se estimează o reducere mică a preţului final deoarece, în perioada de iarnă, preţul pe piaţa energiei electrice creşte. "În perioada de iarnă, preţul creşte faţă de perioada anterioară, iar la noi iarna este de regulă primul trimestru, deci ianuarie, februarie, martie, adică lunile cu cele mai mici temperaturi", a precizat Cernat, conform aceleiași surse. Acesta a adăugat că tarifele de distribuţie şi transport au o pondere de circa 30% în preţul final. "Deci, ne aşteptăm la o reducere de cel mult 2-3 procente la preţul final", a punctat oficialul ANRE.
AGERPRES