Astfel, preţul de referinţă al energiei produse de centralele în cogenerare (energie electrică şi termică simultan) de înaltă eficienţă care primesc bonusuri de sprijin va fi de 152,01 lei pe MWh în 2014, faţă de nivelul de 189 de lei din acest an.

Totodată, pentru energia livrată în regim reglementat pe timpul zilei, preţul scade de la 216 lei pe MWh în acest an la 177 lei în 2014. În orele de noapte, preţul va ajunge de la 135 de lei/MWh în acest an, la 104,73 lei anul viitor.

În ceea ce priveşte unităţile nedispecerizabile, preţul reglementat va scădea de la 189 de lei la 152,91 lei pe MWh.

La începutul acestei luni, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), declara pentru AGERPRES că a propus Guvernului reducerea cu 10% a bonusului de cogenerare de înaltă eficienţă de la 1 ianuarie şi cu 35% de la 1 iunie 2014.

‘ANRE a făcut o analiză pentru a vedea dacă există o supracompensare a celor care primesc bonusuri în cogenerare de înaltă eficienţă. Am constatat că există o astfel de supracompensare, prin urmare am propus Guvernului reducerea de la 1 ianuarie cu 10% a acestor bonusuri şi de la 1 iunie cu 35%. Reducerea va fi aplicată pentru toţi producătorii de energie, nu doar pentru unii dintre ei’, a spus Havrileţ.

Potrivit acestuia, reducerea bonusurilor va duce la micşorarea cu 0,5% a facturii finale într-o primă fază, urmând ca, de la 1 iunie, factura să se reducă cu alte 2-3% în urma acestei măsuri.

‘Nu este nevoie să notificăm Comisia Europeană pentru a lua această măsură, întrucât este vorba de reducerea acestor bonusuri, nu de creşterea lor. Urmează ca Executivul să aprobe o hotărâre prin care legislaţia actuală va fi modificată’, a completat şeful ANRE.

Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă a fost introdusă la 1 aprilie 2011 şi este în prezent de 23,1 lei pe MWh. Taxa este plătită de toţi consumatorii de energie şi este evidenţiată separat pe factura de electricitate. Banii astfel obţinuţi sunt primiţi drept bonus de către producătorii de energie în cogenerare (energie electrică şi termică simultan) care au o eficienţă de peste 70% a instalaţiilor, pentru a stimula investiţiile în modernizarea echipamentelor.

În luna aprilie, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, declara că instituţia pe care o reprezintă analizează dacă acordarea acestor bonusuri este justificată în funcţie de costurile de producţie ale fiecărei centrale.

‘Vom analiza în ce situaţii este vorba de supracompensare, iar pentru acei producători bonusul va fi redus. Efectele vor putea fi resimţite de la 1 ianuarie 2014, iar factura finală ar putea să scadă’, a spus vicepreşedintele ANRE.

SURSA: Agerpres