În 2021, valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,6 miliarde de lei, fiind în creștere de la 627 milioane de lei din decembrie 2020.

De asemenea, volumul tranzacţiilor a crescut cu 5,7%, până la 2.239.931 de MWh. Cota de piaţă a PZU a fost de 42,71% în decembrie, fiind în scădere cu 3,87%. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 350 de participanţi, fiind 246 activi.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare, conform site-ului operatorului bursier.

De altfel, veniturile anuale cumulate ale producătorilor de energie electrică din România au înregistrat, în 2020, cea mai mică valoare a ultimilor patru ani ani, însă profiturile totale sunt istorice, arată un studiu privind piaţa energiei electrice realizat de o platformă de profil.

Producătorii de energie electrică au dat lovitura! Ce profit au făcut anul trecut?

Cu o valoare totală de 14,1 miliarde de lei, veniturile aferente anului 2020 ale producătorilor de energie electrică din România au fost inferioare celor obţinute în anul 2019 – 15,3 miliarde lei, dar şi celor obţinute în anii 2018 şi 2017 (14,6, respectiv 14,2 miliarde de lei).

„Cu toate acestea, 2020 a fost anul în care companiile din domeniul producţiei de energie electrică au înregistrat cele mai mari profituri, valoarea acestora depăşind 2,2 miliarde de lei. În comparaţie cu această valoare, în anul 2017 profiturile generate de respectivele companii au fost de doar 0,8 miliarde de lei pe când în anii 2018 şi 2019 la nivelul pieţei producătorilor de energie electrică din România s-au înregistrat pierderi”, arată analiza Termene.ro.

S-au luat în calcul toate societăţile al căror domeniu este producţia de energie electrică

Documentul a luat în calcul toate societăţile din România al căror principal domeniu de activitate este producţia de energie electrică (cod CAEN 3511) şi a fost realizat pe baza celor mai recente date disponibile (anul 2020).

„Producţia de energie electrică este un domeniu cu o intervenţie a statului însemnată şi care influenţează aproape toate domeniile economice. Astfel, valoarea sau evoluţia principalilor indicatori economici, aşa cum sunt profitul sau cifra de afaceri, îşi diluează mult din importanţa pe care o au în cazul altor domenii de activitate”, a declarat Adrian Dragomir, fondator Termene.ro si Business Innovation Consultant.

Analiza arată, de asemenea, că piaţa producătorilor de energie electrică din România este divizată. Pe de o parte sunt producătorii – companii care au în structura de acţionariat inclusiv Statul Român (fie direct, fie prin intermediul unor companii aflate în subordine) şi care reprezintă aproximativ 1% din această piaţă, iar pe de altă parte, companiile deţinute în general de entităţi private (inclusiv de persoane fizice) şi în care Statul Român nu are o influenţă directă, potrivit Termene.ro.

În general, marii producători sunt reprezentaţi de termocentrale, centrale nucleare, hidrocentrale de mari şi foarte mari dimensiuni pe când restul companiilor sunt reprezentate în general de parcuri fotovoltaice, eoliene sau mici hidrocentrale.