Facturile de energie electrică a persoanelor care trebuie să își reînnoiască abonamentele sunt mai mari, din cauza scumpirii energiei electrice pe bursa de profil. Acolo, prețurile au bătut record după record. În funcție de furnizorul de energie, oamenii au de plătit în plus diferite sume.
Prețul facturilor la energie electrică va sări în aer! Cât vom plăti de acum încolo
E-nergia.ro a calculat ce ar însemna scumpirea energiei electrice de pe bursa de specialitate și a comparat tarifele principalilor furnizori din România. Calculele, care sunt estimative, arată că oamenii pot plăti suplimentar între 6 și 19 lei la fiecare 100 kWh consumați. Aceste scumpiri se aplică doar pentru cei care vor încheia contracte noi în următoarea perioadă. În ceea ce îi privește pe cei care au deja contracte valabile,a ceștia vor plăti suma agreată.
Oamenii care folosesc în continuare serviciul universal vor plăti, până în ianuarie 2022, prețurile stabilite la 1 iunie. Cu toate acestea, ei s-au confruntat deja cu mai multe scumpiri, cauzate de liberalizare. Este de menționat că, pe factură, pe lângă prețul energiei în sine sunt incluse și tarifele de distribuție și transport, subvențiile la energia verde, taxa de cogenerare, TVA și accize.
Calcularea noilor tarife
Enel a trimis clienților săi o ofertă care se numea Enel Simplu Anual. Aceasta presupunea un preț al energiei active de aproape 0,33 lei/kWh, și era fără abonament. În prezent, oferta Enel vine cu un preț al energiei active de de 0,46 lei/kWh. La o factură lunară de 100 kWh, fără TVA, un consumator urmează să plătească cu 13 lei mai mult.
Enel a mai trimis o ofertă clienților săi care se numea Enel Fix Online Salut. Aceasta presupunea un preț al energiei active de 0,23 de lei/kWh pentru energia activă și 0,19 lei abonament zilnic. În prezent, această ofertă de la Enel vine cu un preț de 0,34 lei/kWh pentru energie și 0,35 lei/zi abonament. La o factură lunară de 100 kWh consumatorii ar urma să plătească, cu tot cu TVA, suma de 19 lei.
Electrica Furnizare a avut o ofertă, numită Stabil 30, în cadrul căreia prețul pentru energie activă era de 0,32 lei/kWh. În prezent, aceeași ofertă prevede un preș al energiei electrice de 0,39 lei/kWh. Așadar, pentru o factură de 100 kWh, consumatorii vor plăti în plus 8 lei cu tot cu TVA.
CEZ a avut o ofertă numită CEZ Eficient. Aceasta presupunea n preț al energiei active de 0,276 lei/kWh, la care se adaugă abonamentul de 0,32 lei/zi. În prezent,a ceeași ofertă prevede un preț de de 0,31 lei/kWh, iar abonamentul zilnic este de 0,38 lei. Din calculele sursei anterior menționate, la o factură de 100 kWh, consumatorii vor avea de plătit în plus aproape 6 lei cu tot cu TVA.
La finalul anului trecut, E.On avea o ofertă numită Start Electric. Consumatorii plătesc un preț de aproape 0,34 lei/kWh pentru energia activă, dacă au beneficiat de această ofertă la finalul anului trecut. Cei care doresc să beneficieze acum de aceasta, vor avea un preț al energiei active de 0,42 lei/kWh. Așadar, consumatorii ar plăti în plus, pentru o factură de 0,42 lei/kWh, 9,5 lei.