Prețul gazelor a scăzut în Europa sub pragul de 200 de euro pentru un Megawatt-oră

gaze

Sursă: Dreamstime

Prețurile gazelor naturale europene au scăzut în ciuda închiderii Nord Stream 1, iar probabilitatea ca Europa să se descurce fără gazele naturale rusești în această iarnă fără raționalizări extinse este în creștere. Prețurile au scăzut și datorită prognozelor meteorologice care au arătat că temperaturile din Europa vor rămâne peste normalul sezonier în următoarele două săptămâni, ceea ce va diminua cererea.

Preţul gazelor naturale în Europa a coborât joi până la 197 de euro pentru un Megawatt-oră, revenind sub pragul de 200 de euro pentru un Megawatt-oră pentru prima dată de la începutul lunii august, transmite DPA.

Prețul gazelor în scădere în Europa

Această evoluţie a venit în contextul în care preţurile pentru contractele TTF la bursa din Ţările de Jos, unde se stabilesc tarifele de referinţă în Europa, au scăzut cu aproape 8%.

Scăderea cotaţiilor vine cu o zi înainte de reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei, care ar urma să discute riscurile cu care se confruntă statele membre din cauza diminuării livrărilor de gaze naturale ruseşti, o situaţie care ar urma să persiste timp de mai multe luni şi va afecta economia continentului.

La începutul acestei săptămâni, preţurile gazelor naturale în Europa erau aproape de pragul de 300 de euro pentru un Megawatt-oră, pe măsură ce pieţele au digerat ştirea că Rusia a întrerupt tranzitul gazelor naturale spre Europa via conducta Nord Stream 1.

CE va propune un plafon la prețul gazelor din Rusia

Comisia Europeană va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze, a anunţat miercuri preşedintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Președintele Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe toate livrările de energie dacă Europa va lua o astfel de măsură, ceea ce crește riscul de raționalizare în Europa în această iarnă.

Această escaladare a conflictului ar putea duce la o creștere și mai mare a prețurilor la gazele naturale în Europa, ceea ce s-ar adăuga la facturile deja amețitoare pe care guvernele UE le plătesc pentru a împiedica colapsul furnizorilor de energie și pentru a preveni înghețarea cetățenilor cu venituri reduse în lunile friguroase care vor urma.

Europa a acuzat Rusia că se folosește de aprovizionarea cu energie ca de o armă ca represalii la sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. Rusia consideră că aceste sancțiuni au cauzat problemele de aprovizionare cu gaz și le pune pe seama unor defecțiuni ale conductelor.