Rusia ia o decizie fără precedent! Nimeni nu se aștepta la asta. Au anunțat fix înainte de Crăciun
Așadar, Gazprom PJSC a rezervat aproape 30% din spațiul din conductă pentru a livra gaze din țara condusă de Vladimir Putin spre Germania prin Polonia, notează Bloomberg care mai spune că aceste cotații la gazele cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au scăzut până la 120,60 de euro pentru un Megawatt pe oră.
În același timp, cotațiile futures la hub-ul din Olanda au scăzut și ele cu până la 16 procente, anunțul Rusiei diminuând, de asemenea, o parte din îngrijorările legate de aprovizionarea cu gaze. De asemenea, temerile au fost reduse și de estimările care spuneau că mai multe cargouri de gaze naturale lichefiate vor ajunge în Europa.
Prețul ar putea scădea până la nivelul potrivit pentru această perioadă
Ole Hansen, analist la Saxo Bank, a declarată că ”indiferent care este motivul pentru această rezervare de capacitate în ultimul moment, el scoate în evidenţă în mod clar problema diminuării rapide a stocurilor cu care se confruntă Europa”.
În cursul zilei de luni, traderii vor urmări licitația lunară, licitație care va oferi un indiciu cu privire la planurile Gazprom referitoare la livrările de luna următoare.
Ole Hansen mai spune că dacă Rusia se decide ”să deschidă robinetele”, atunci cotațiile a bursa din Olanda ar putea cădea rapid până la un nivel apropiat de 80 euro pentru un Megawatt-oră.
Deși este o veste bună, comercianții încă au dubii legate de strategia de aprovizionare cu gaze a Rusiei. În plus, stocurile scăzute de gaze naturale ale Europei arată că această iarnă va fi una plină de incertitudini.
CE permite statelor membre să cumpere în comun gaze naturale
Comisia Europeană a propus astăzi reguli care permit statelor membre să achiziționeze în comun gaze naturale pentru rezervele lor strategice. Planurile ar trebui, de asemenea, să intensifice stocarea de gaze și să includă mai multe gaze cu emisii scăzute de carbon în mixul energetic, a transmite Reuters, citată de BTA.
Mai multe state membre din UE, printre care Spania, Grecia și România, au cerut achiziții comune, spunând că, în opinia lor, un astfel de instrument ar îmbunătăți aprovizionarea de gaze naturale. Prețurile gazelor naturale au crescut la niveluri record în ultimele luni, sub influența mai multor factori, inclusiv cererea puternică și exporturile din Rusia mai slabe decât era de așteptat.
Comisia Europeană a răspuns, propunând un sistem în care operatorii de sisteme de transport de gaze din statele membre să poată achiziționa în comun rezerve strategice de gaze. Aceste cantități vor putea fi folosite în situații extreme, de deficit grav, arată 24Chasa.