Prețul gazelor ar putea creşte în acest an cu 7%

Consumatorii casnici de gaze naturale, singura categorie reglementată, ar putea plăti facturi mai mari la gaze, însă o decizie a modificării prețurilor este la latitudinea Guvernului.

În prezent, calendarul de liberalizare a prețurilor gazelor naturale este suspendat, conform unui HG adoptat de Guvern în decembrie anul trecut.

Preşedintele ANRE, Nicolae Havrileț, a declarat astăzi în cadrul evenimentului de lansare a raportului EFOR referitor la liberalizarea prețului la gaze, că până la 1 iulie 2015 prețul gazelor a fost înghețat la valoarea de 53,3 lei pe MWh.

El a menționat că potrivit calendarului până în 2018 prețul ar trebui sa ajunga la 85 de lei, ceea ce inseamna o crestere de aproape 30 de lei.

Citiți și: Românii bogați beneficiază de subvenții mai mari la consumul de gaze decât cei săraci

Şeful ANRE a precizat că pentru a ajunge la liberalizarea totală, calendarul înseamnă o creştere a preţurilor finale cu 7% în acest an, iar în perioada 2016-2018 să se aplice o majorare anuală de 5%.

Potrivit lui Havrileţ, în cazul în care preţul pieţei în 2018 va fi mai mare decât valoarea de 85 de lei, atunci calendarul ar putea fi prelungit până în 2021 aşa cum a negociat deja Guvernul cu instituţiile internaţionale.

Cel mai probabil, creşterea din acest an va fi realizată de la 1 iulie, întrucât actualul Guvern aşteaptă să reia discuţiile pe această tema cu FMI şi CE în primăvară acestui an, la următoarea vizită în România.

Potrivit unor surse din piaţă de energie, cei doi mari distribuitori de gaze, E.ON şi GdF Suez, au cerut deja ANRE majorarea tarifelor pentru acest an.

Actualul sistem de preţuri reglementate redistribuie de fapt subvenţia tocmai către cei mai bogaţi consumatori. Cei mai bogaţi 20% dintre consumatorii casnici primesc 38% din subvenţie, în timp ce cei mai săraci 20% din populaţie beneficiază de doar 6% din subvenţie, se arată într-un raport privind liberalizarea pieţei de gaze realizat de EFOR.

Mai multe detalii aici