Piaţa liberalizată a gazelor din România aduce economii semnificative, dar plafonarea preţurilor riscă aprovizionarea pe termen lung
Conform unei analize realizate de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), preţul gazelor tranzacţionate pe piaţa spot din România a depăşit, în ultimii cinci ani, nivelul pieţei europene în aproximativ 50% din timp. Analiza compară evoluţia preţurilor pe piaţa SPOT din România (BRM) cu cea din Olanda (TTF), una dintre cele mai importante pieţe ale gazelor din Europa.
Economii semnificative pentru România
Astfel, s-a constatat că funcţionarea pieţei de gaze din România, în contextul utilizării cotaţiilor BRM, a adus economii semnificative de aproximativ 215 milioane de euro pentru România în ultimii cinci ani. Aceasta, faţă de situaţia în care actorii locali ar fi fost nevoiţi să se raporteze la preţurile stabilite de piaţa TTF din Olanda.
Potrivit AEI, piaţa liberalizată a gazelor naturale este esenţială pentru asigurarea transparenţei preţurilor şi pentru stimularea concurenţei între sursele de energie, fiind singura soluţie viabilă în faţa provocărilor actuale. Analiza subliniază faptul că, în ciuda intervenţiilor multiple pe piaţa gazelor din România, aceasta a reuşit să răspundă cerinţelor, asigurându-se continuitatea livrărilor chiar în perioadele cu cerere mai mare decât oferta disponibilă.
România nu mai este o „insulă energetică izolată”
Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI, atrage atenţia asupra necesităţii de a depăşi viziunea trecutului, când România era considerată o „insulă energetică izolată”. În prezent, România este integrată într-o piaţă globală de gaze, în care gazele circulă liber între producători şi consumatori din întreaga lume, iar interconectarea cu piaţa europeană oferă siguranţă în aprovizionare.
Chisăliţă susţine că implementarea unui plafon de preţ pe piaţa gazelor, cum a fost în cazul României în perioada 2022-2025, nu a condus la scăderea preţurilor, ci, dimpotrivă, a contribuit la o volatilitate crescută a preţurilor în Europa. Potrivit acestuia, plafonarea preţurilor ar putea face ca Europa să nu mai fie un partener atractiv pentru furnizorii globali de gaze, riscă afectarea aprovizionării pe termen lung şi ar putea submina investiţiile în infrastructura necesară.
De asemenea, analiza subliniază că un preţ corect al gazelor, stabilit pe o piaţă liberalizată şi interconectată, este crucial pentru asigurarea continuităţii aprovizionării şi a preţurilor competitive, în timp ce plafonarea preţurilor riscă să pună în pericol acest echilibru. Dacă preţul gazului este plafonat artificial sub valoarea de piaţă, Europa nu mai oferă un preţ competitiv pentru a atrage transporturi de GNL (gaz natural lichefiat), ceea ce ar periclita aprovizionarea pe termen scurt.
Piaţa liberalizată, soluţia pentru o aprovizionare constantă
Piaţa liberalizată a gazelor naturale este, astfel, considerată singura care poate răspunde la multiplele provocări actuale, inclusiv transparenţa preţurilor şi concurenţa între diferite surse de energie. Sistemul interconectat şi funcţional la nivel global, cu acces la surse multiple, precum gazele din diferite regiuni sau GNL, asigură siguranţa aprovizionării cu gaze, doar la existenţa unui preţ corect. Plafonarea preţului înseamnă deschiderea drumului către creşterea riscului în aprovizionarea cu gaze.
Liberalizarea pieţei trebuie să fie, însă, însoţită de soluţii inteligente pe partea cererii, cum ar fi eficienţa energetică, şi de politici care să protejeze consumatorii vulnerabili, pentru a evita fluctuaţiile mari ale preţurilor care pot afecta economiile gospodăriilor sau ale companiilor.