Prețul la gazele naturale a rămas stabil în Europa
Prețurile europene la gazele naturale au rămas stabile, deoarece traderii anticipează că răspunsul Israelului la atacul Iranului din weekend va rămâne limitat. Acest lucru va reduce riscurile suplimentare pentru fluxurile energetice globale, transmite Bloomberg.
Contractele futures de referință au scăzut după ce vinerea trecută au înregistrat cea mai mare creștere săptămânală din octombrie. În ultimele ședințe de tranzacționare, piețele au început să ia în calcul o mai mare nervozitate geopolitică, în parte din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Prețurile se apropie acum de 30 de euro pe megawatt-oră.
„Este puțin probabil ca atacul Iranului să ducă deocamdată la o nouă escaladare, chiar dacă riscurile pe termen mediu au crescut”, au scris strategii Citigroup Inc. într-o notă de luni dimineață. „Acestea fiind spuse, riscurile au crescut în mod clar ca urmare a atacurilor din acest weekend. În sens mai larg, evenimentele pot fi simptome ale unor provocări mai ample la adresa cooperării globale”.
Peste 300 de rachete și drone au fost lansate de Iran în weekend – primele de pe teritoriul iranian împotriva Israelului – deși majoritatea au fost interceptate. Atacul era așteptat de câteva zile și a venit ca represalii la un atac în Siria care a ucis ofițeri militari iranieni.
Europa nu ia multe gaze din regiune
În timp ce Europa nu se aprovizionează cu multe gazele naturale din regiune, dependența sa de piețele globale a crescut de când a pierdut majoritatea fluxurilor venite prin gazoducte din Rusia în 2022. Chiar și evenimentele care au loc departe de continent au un impact asupra prețurilor, iar volatilitatea a devenit o caracteristică comună a pieței de la criza energetică.
Europa se concentrează acum pe refacerea stocurilor pentru iarna viitoare, după ce a încheiat iarna din 2023 cu depozite la niveluri record. Vremea blândă și cererea industrială slabă au ținut în frâu consumul.
„Cu stocurile de gaze din Uniunea Europeană pline la un maxim istoric pentru această perioadă a anului, nu există într-adevăr niciun motiv de panică”, au scris într-o notă analiștii de la Engie.
Cu toate acestea, fluxurile de gaze norvegiene către continent rămân la un nivel scăzut în urma unor lucrări de întreținere neplanificate la unele dintre instalațiile țării, care au început în weekend. Lucrările sunt acum așteptate să dureze cel puțin până marți, potrivit operatorului de rețea Gassco AS.
Contractele futures olandeze pe prima lună, referință pentru gazele naturale din Europa, au crescut cu 0,11%, la 30,77 euro pe megawatt-oră, la Amsterdam.