Prețul gazelor naturale este cel puțin la fel de important ca prețul petrolului. Diferența fundamentală dintre cele două este că producția internă de gaze acoperă până la 80% din consum, iar prețul este reglementat de ANRE, în timp ce producția de petrol este suficientă doar pentru circa 60% din necesar.
Cum tariful gazelor naturale poate fi modificat doar cu acordul ANRE, prețul celui intern se comercializează la 160 de dolari/mia de metri cubi, iar cel din import la 400 de dolari/mia de metri cubi. Importurile vin, prin intermediari, din Rusia, mai exact de la Gazprom.
Problema tarifului pentru producția internă este că nu acoperă costurile distribuitorilor. Cu atât mai mult cu cât ponderea importurilor în consum a crescut în acest an până la aproape 40% din total în luna curentă. Situația este cauzată de nevoia refacerii stocurilor pentru iarnă, care necesită importuri mărite, deoarece gazele din producția noastră au ajuns la consumatorii industriali.
Gaze ieftine pentru școli și spitale
E.ON România, distribuitor care are o cotă de 43,2% din piața reglementată a gazelor și de 4,72% din cea liberă, a înregistrat, în ultimii doi ani, pierderi de 400 milioane lei din cauza costurilor neacoperite de tariful ANRE. Distribuitorii au cerut majorarea prețului la gaze cu un total de 25%, dar în etape, prima, de 5%, urmând a avea loc de la începutul lunii viitoare, a doua, de 9% , din iulie, iar a treia, de 7%, din septembrie.
Distribuitorii și producătorii au cerut și protejarea categoriilor de populație care au o nevoie reală de ajutor, cum ar fi persoanele cu venituri reduse, școlile, grădinițele și spitalele. Reprezentanții Petrom au propus ca acești consumatori să primească gaze numai din producția internă, iar pentru consumatorii industriali și companiile private să se aplice prețul liberalizat. Aplicarea unei astfel de măsuri ar duce, în opinia celor de la Petrom, la ieftinirea cu până la 15% a tarifelor pentru consumatorii vulnerabili. Evident, ar majora prețul pentru companii, iar creșterea ar fi resimțită de populație prin scumpirea produselor de pe piață. Liberalizarea este cerută și de Comisia Europeană.
Momentan, autoritățile se află într-un mare conflict cu OMV Petrom, care a investit jumătate de miliard de euro în centrala electrică de la Brazi și care ar trebui să producă energie electrică utilizând gaze din producția internă. ANRE a cerut însă ca Petrom să formeze un coș de gaze interne și gaze din import, pentru a menține concurența față de ceilalți producători (Petrom asigură circa 46% din producția internă de gaze).
Indiferent cum se va finaliza procesul din justiție dintre Petrom și statul român, prețul gazelor la consumator va crește. Autoritățile nu au anunțat dacă scumpirea în etape va fi aprobată sau nu, însă este foarte probabil să o oficializeze, mai ales în condițiile în care se presupune că ieșim din recesiune, iar majorarea va fi suportată relativ mai ușor de către populație.
Prețul gazelor inflamează relațiile dintre stat și producători
2 aprilie 2011, 07:31
Ultima modificare în 2 aprilie 2011, 10:31
După scumpirea carburanților urmează cea a gazelor naturale, unde statul încă stabilește prețul plătit de populație și de companii. Preț care se traduce prin pierderi de sute de milioane de lei pentru distribuitori.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Japonia și Libia ne zguduie prețurile
- Rezervele valutare au urcat cu 700 milioane euro în martie, după intrarea tranşei de la CE
- România a absorbit mai puţin de un sfert din banii alocaţi de UE pentru agricultură
- Prima Casă 4: Garanții de un miliard de euro
- Preţul ţiţeiului a sărit de 107 dolari/baril, după ce Gaddafi a recuperat un oraş-cheie
- Tarom are un nou director general
- 150 milioane euro pentru dezvoltarea fermelor
- Începe campania de promovare a brandului turistic pe plan local
- Compania aeriană Pegasus Ailines începe operarea din România
- Bugatti va produce încă o mașină de un milion de euro