Prețul gazelor naturale a atins un nou maxim istoric în Europa

Așadar, prețul gazelor naturale a atins un nou record în Europa, respectiv 345 de euro un Megawatt-oră, scrie Bloomberg, care adaugă că la hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79%.

Presa internațională notează că acest avans înregistrat azi reprezintă o continuare a unei tendinţe de apreciere care a făcut ca preţurile să se dubleze pe parcursul săptămânii trecute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile internaţionale care vizează Rusia au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea. Cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra iar aluminiul şi cuprul au atins şi ele noi maxime istorice.

Rusia, responsabilă pentru 40% din importurile europene

Exporturile de gaze din Rusia nu sunt vizate de sancțiuni momentan, iar situația livrărilor rămâne stabilită de către Gazprom, care spune că livrările către Ucraina se derulează în regim normal.

Camera Reprezentanţilor analizează un act legislativ care ar interzice importul de petrol şi alte produse energetice ruseşti, în cadrul măsurilor destinate să izoleze Rusia de economia mondială, a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi. O astfel de măsură ar crea noi presiuni economice şi ar alimenta inflaţia, care este deja la un nivel ridicat.

Orice interdicţie sau limitare a livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa ar necesita măsuri guvernamentale „extreme” pentru a raţionaliza aprovizionarea industriei şi consumatorilor, a declarat directorul general de la Engie SA, Catherine MacGregor, într-un interviu pentru cotidianul francez Les Echos. Europa are suficiente livrări pentru a trece de iarna aceasta însă ar putea apărea probleme în refacerea stocurilor în timpul verii pentru următorul sezon de iarnă, a precizat directorul Engie.

Mai mulți miniștri din Germania se opun interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia

Annalena Baerbock a explicat că nu folosește la nimic dacă descoperim în trei săptămâni „că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania”, potrivit informațiilor transmise de afp.com

„Trebuie să fim capabili să menţinem (sancţiunile) în timp. Nu foloseşte la nimic dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania şi, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancţiuni”, a explicat şefa diplomaţiei, Annalena Baerbock, la postul ARD.

„Suntem dispuşi să plătim un preţ economic foarte, foarte ridicat”, dar „dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile”, a adăugat Annalena Baerbock într-un interviu acordat canalului ZDF.

„Dacă aceste sancţiuni ar pune capăt acestui război, le-aş lua imediat”, a completat oficialul, conform sursei menționate.