Recent, prețul gazelor naturale a crescut cu 18,9%, după ce Rusia a solicitat ca plățile pentru livrările de gaze naturale către „țările neprietenoase” din Europa să se facă în ruble rusești.
Vladimir Putin: Plățile de gaze vor fi făcute în ruble
„Nu are sens să furnizezi mărfuri din Federația Rusă către UE și să primești plata în moneda lor, plățile de gaze vor fi făcute în ruble. Am luat decizia de a implementa o serie de măsuri pentru a trece la plăţi în ruble pentru gazul rusesc exportat în ţări neprietene şi să renunţăm la toate tranzacţiile în monede care au fost compromise”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit Ria Novosti.
Acesta a adăugat că livrările de gaz natural vor respecta prețurile stabilite anterior în contractele încheiate între Rusia și Europa.
În prezent, cotațiile la principalul hub european TTF din Țările de Jos au crescut cu 18,9%, până la 1374,69 dolari pe mia de metri cubi de gaz. După declarația recentă a lui Vladimir Putin, prețul a sărit cu 10%, potrivit datelor ICE ale Bursei de Valori din Londra.
Potrivit explicațiilor lui Mykhailo Demkiv, analist financiar la ICU Group, Kremlinul vede acum o oportunitare pentru a ocoli sancțiunile occidentale și pentru a menține cursul de schimb al monedei naționale în fața rezervelor valutare blocate ale Băncii Centrale din Rusia.
„Cu alte cuvinte, Rusia încearcă să ofere o anumită opțiune în speranța că una dintre țările europene se va alătura acesteia, și astfel să slăbească unitatea Occidentului”, a spus Mykhailo Demkiv.
Reamintim că luni, 21 martie, barilul de țiței Brent a crescut la 115 dolari. Un baril de țiței Brent din Marea Nordului, pentru livrarea în luna mai, a crescut cu 7,12% la 115,62 dolari. Totul se petrece pe fondul conflictului militar din Ucraina.
Prețul petrolului a crescut serios luni. Barilul de țiței a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele 10 zile
Barilul de țiței Brent crește la 115 dolari propulsat de posibilitatea unui embargo european asupra petrolului rusesc, potrivit AFP. Barilul West Texas Intermediate (WTI), soiul american de referință, pentru livrare în aprilie, a crescut la 7,08%, la 112,12 dolari, depășind pragul de 110 dolari pentru prima dată în aproape două săptămâni.
De altfel, în cursul zilei de astăzi, vicepremierul rus şi ministru al Energiei, Aleksandr Novak, a prezentat un scenariu sumbru cu privire la prețul petrolului. Într-un interviu acordat luni, vicepremierul rus şi ministru al Energiei, Aleksandr Novak, a vorbit despre prețul petrolului, dar și despre cel mai pesimist scenariu în acest sens.
La cât va ajunge prețul petrolului?
Astfel, potrivit acestuia, în cazul în care ţiţeiul rusesc va fi respins de occidentali, preţul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul. Pe de altă parte, oficialul rus menționează că este puţin probabilă o astfel de decizie.
„Este imposibil în prezent pentru Europa să refuze petrolul şi gazele din Rusia”, a afirmat Novak.
Menționăm faptul că declarația oficialulu rus vine în condițile în care în cursul zile de luni, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu trei dolari, depăşind 111 dolari.