Prețul gazelor naturale a crescut și în Republica Moldova. Oamenii plătesc de 4 ori mai mult

Sursă: Dreamstime

Record istoric în ceea ce privește prețul gazelor naturale din Republica Moldova. Așa cum era de așteptat, creșterile înregistrate în întreaga lume nu au ocolit țara vecină. Moldovenii au acum de plată facturi de patru ori mai mari.

Prețul gazelor naturale a crescut și în Republica Moldova. Oamenii plătesc de 4 ori mai mult

Prețul gazelor naturale a crescut de câteva ori în ultimele luni, iar în septembrie acesta a ajuns la prețul istoric de 550 dolari pentru o mie de metri cubi, aproximativ de patru ori mai mult decât în primele luni ale acestui an, notează Mold-street.com.

„Pentru luna august, noi am fost informați oficial că Moldovagaz a importat gazele la un preț de 440 de dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru septembrie prețul este de 550 de dolari. La începutul anului era 127 de dolari”, a declarat, pentru postul de radio Europa Liberă, Ștefan Creangă, directorul ANRE.

Ștefan Creangă a mai declarat că cifrele anunțate arată că prețul gazelor pentru Republica Moldova au evoluat în ultimele luni aproape de cele spot de pe piața internațională, așa cum au insistat și recomandat în ultimii ani mai mulți experți și politicieni.

Prețurile în Europa doboară record după record

Este de amintit faptul că prețul gazelor naturale în Europa doboară record după record. La mijlocul acestei săptămâni nivelul a ajuns la aproape 850 de dolari pentru o mie de metri cubi.

„Conjunctura pieței europene de tip spot în cazul contractului cu Gazprom se aplică doar pentru perioada caldă a anului, când cuantumul consumului reprezintă 15% din volumul anual. Însă pentru perioada rece și sezonul de încălzire prețul de achiziție trimestrial este corelat cu costul coșului produselor petroliere și, respectiv, nu depinde de fluctuațiile bursiere de tip spot”, a precizat, pentru Mold-Street.com, Vadim Ceban, președintele Moldovagaz.

„Așadar, chiar dacă avem așa prețuri, care apropo sunt mult mai mici decât prețuri spot de azi, nu au un impact atât de mare. Or, singuri experții ne sugerau să mergem vara pe spot”, a adăugat Vadim Ceban.

Un nou contract va fi semnat

Mai mult decât atât, contractul anual de import al gazelor va expira pe 1 octombrie, motiv pentru care conducerea Moldovagaz și reprezentanții Guvernului vor avea o discuție cu Gazprom pentru a negocia și semna un nou contract de import.

Sursa anterior citată mai spune că este o posibilă o ajustare a prețurilor reglementate de către ANRE, aceasta putând fi operată de la 1 octombrie sau de la 1 noiembrie.

Unele estimări arată că prețul metanului ar putea crește cu 30% pentru consumatorii finali. Prețul mediu anual de import va fi de aproape 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 35% mai mult decât valoarea inclusă în tariful aprobat de ANRE în octombrie 2020.

„Cresc prețurile și în Rusia, și în Ucraina. Vor exista ajustări la tarife și în Republica Moldova. Nu pot vorbi despre procente exacte”, a declarat anterior Ceban la un post TV.

Sursă foto: Dreamstime