Prețul gazelor naturale continuă să scadă în Europa
La bursa de la Amsterdam, vineri dimineața, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna iulie au înregistrat o scădere de 3%, ajungând la 87,71 de euro pentru un Megawatt-oră.
De altfel, contractele cu livrare în luna iunie, care expiră luni dimineața, au înregistrat un declin de 3,8%, după un recul de 2,4%, înregistrat joi după-amiază.
În prezent, traderii anticipează că livrările de gaze rusești vor rămâne stabile vineri, chiar dacă fluxul lor prin Ucraina este redus din cauza războiului.
Potrivit Bloomberg, anumite companii din Uniunea Europeană au găsit metode eficiente de a îndeplini cerinţele companiei ruse Gazprom, fără a încălca sancţiunile europene.
În plus, Europa a majorat importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a face faţă reducerii livrărilor ruseşti.
Menționăm faptul că, în prezent, pe continentul european, aprovizionarea cu gaze naturale de la terminalele de import a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, relatează sursa citată.
Deși prețul gazelor naturale scade treptat în Europa, prețul petrolul crește continuu.
Prețul petrolului crește continuu pe fondul îngrijorărilor legate de ofertă
Prețul petrolului a crescut, din nou, vineri după-amiază, fiind aproape să înregistreze o creștere săptămânală.
Scumpirile sunt cauzate de perspectiva unei piețe restrânse din cauza creșterii consumului de benzină în Statele Unite ale Americii din timpul verii, dar și de posibilitatea impunerii unui embargo petrolier asupra Rusiei de către UE.
Petrolul Brent a crescut cu 58 de cenți (0,5%), ajungând la 117,98 dolari americani, fiind aproape să înregistreze un câștig de aproximativ 5% în această săptămână.
Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 27 de cenți (0,2%), ajungând la 114,36 dolari americani pe baril, fiind pregătit pentru un câștig săptămânal de aproximativ 1%.
În plus, ambele contracte de referință pentru petrol au fost susținute și de faptul că Comisia Europeană a continuat să caute sprijinul unanim al tuturor statelor din UE pentru noile sancțiuni propuse împotriva Rusiei.
În vară, consumul de combustibil crește enorm în SUA
„Prețul petrolului a urcat la cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii martie, beneficiind de o nouă scădere a stocurilor de petrol din SUA”, a explicat analistul UBS Giovanni Staunovo, relatează agenția de presă Reuters.
De altfel, Administrația Americană pentru Informații în Domeniul Energiei a anunțat miercuri că stocurile de benzină din SUA au scăzut cu 482.000 de barili săptămâna trecută, ajungând la 219,7 milioane de barili.
Menționăm faptul că prețurile la țiței au câștigat aproximativ 50% până acum în acest an.