Prețul gazelor naturale europene, în scădere
Cotațiile de referință ale gazelor naturale europene (TTF Amsterdam) au scăzut luni cu aproape 8%, până la o valoare de 39,96 euro/MWh. Este o scădere substanțială de la vârful atins în luna august a anului trecut când prețurile gazelor naturale trecuseră de 300 de euro pentru un megawatt oră.
În același timp, vânzările au fost oarecum influențate și de turbulențele de pe piață, în contextul preluării băncii Credit Suisse de către UBS în cursul zilei de duminică.
După ce costurile cu gazele au crescut până la un vârf de 311 euro pe megawatt oră în august 2022, întreprinderile din întreaga Europă s-au temut pentru viitorul lor. Unele guverne naționale au injectat sute de miliarde de euro în economie, cu subvenții pentru a ajuta întreprinderile și gospodăriile să mențină încălzirea pornită.
În acest an, însă, prețurile s-au prăbușit și sunt acum la cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni. După îngrijorările legate de o contracție severă a producției, economiștii se așteaptă acum ca economia zonei euro să crească în medie cu 0,5%, transmite Financial Times.
Nu toată lumea este optimistă
Rămâne totuși o îngrijorare în ceea ce privește o nouă creștere de prețuri. Henrik Follmann, directorul executiv al producătorului german de produse chimice Follmann Chemie, rămâne îngrijorat de acest aspect. S-ar putea ca prețurile la energie să scadă, dar inflația galopantă pe care a produs-o saltul lor nu și-a urmat încă cursul, a susținut el.
„Deși prețurile au scăzut, ele sunt departe de a fi previzibile”, a spus el, adăugând că societatea sa își asumă încă un nivel ridicat de risc atunci când stabilește prețurile pe termen lung pentru clienți.
În timp ce blocajele din lanțurile de aprovizionare s-au atenuat, acestea încă nu funcționează fără probleme. BASF, cea mai mare companie chimică din lume și unul dintre furnizorii Follmann, a închis definitiv una dintre fabricile sale de amoniac din cauza prețurilor mari la gazele naturale europene, privând companiile chimice de materii prime industriale esențiale.
În acest context, multe companii se străduiesc să rămână competitive în ciuda scăderii costurilor energiei, iar starea de spirit din unele sectoare este „în general destul de pesimistă”, mai ales că vânzările s-au prăbușit în ultima perioadă.