Prețul gazului la bursa din Europa a atins un record istoric pentru a treia zi consecutiv, ajungând la aproape de 2.400 de dolari pentru 1.000 mc în tranzacțiile de astăzi, potrivit datelor de la bursa ICE din Londra, transmite agenția rusă TASS.
Creștere de peste 30% la gaze naturale
Prețul contractelor futures pentru luna aprilie pe hub-ul TTF din Olanda a crescut la 2.391,6 dolari pentru 1.000 mc, sau 212 euro pe MWh (pe baza cursului actual de schimb euro/dolar, prețurile ICE sunt exprimate în euro pe MWh).
În general, prețul gazelor a crescut cu peste 31% de la începutul tranzacțiilor.
Precedentul record al prețului gazelor naturale a fost doborât cu o zi înainte. Atunci prețul creștea la 2.279 de dolari pe mia de metri cubi, adică 198,56 euro pe MWh.
Creșterea cotațiilor la gaze naturale vine în contextul în care SUA, UE, Marea Britanie și o serie de alte țări au anunțat impunerea de sancțiuni împotriva mai multor entități juridice și persoane fizice din Rusia, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, o operațiune militară specială în Ucraina, ca răspuns la un apel de ajutor din partea liderilor republicilor din Donbas.
Sancțiunile UE n-au vizat direct exporturile rusești de gaze și petrol
Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, declara joi că sancţiunile impuse de UE Rusiei pentru invadarea Ucrainei vor afecta gradual veniturile Moscovei din petrol, chiar dacă nu vizează direct exporturile ruseşti de gaze şi petrol.
Amintim că, printre sancţiunile UE se află interzicerea exporturilor unor tehnologii specifice de rafinare din Europa în Rusia, astfel încât va fi mai dificil şi mai scump pentru autorităţile de la Moscova să-şi modernizeze rafinăriile.
„Aceste tehnologii sunt produse în Europa, ele nu pot fi plasate cu uşurinţă pe plan global de alţi furnizori. Deci în timp vom vedea o epuizare a veniturilor din produse petroliere rafinate, care în 2019 au generat pentru Rusia venituri de 24 miliarde de euro”, a declarat oficialul european.
Europa importă 40% din necesarul de gaze din Rusia
Vânzările Rusiei de petrol şi gaze au reprezentat anul trecut 36% din bugetul total, un nivel mult peste estimări, în urma majorării semnificative a preţurilor la petrol şi gaze.
Sancţiunile UE nu vizează direct exporturile ruseşti de gaze şi petrol. Chiar dacă ar lipsi Rusia de o parte semnificativă a veniturilor sale, ar reprezenta o lovitură economică majoră pentru Europa şi ar duce la noi creşteri ale preţurilor.
Europa importă 90% din gazele de care are nevoie, iar 40% vin din Rusia.